Odoarele Mănăstirii Xiropotamu – Pelerinajul părintelui Cleopa la Athos
Cele mai importante dintre ele sunt: Părticele din moaştele celor 40 de Sfinţi Mucenici, capul Sfântului Nicolae cel Nou, mâna Sfintei Hristina, capul Sfântului Eustatie şi o altă cruce în argint cu rubine, donată de domnul Moldovei, Constantin Duca.
Egumenul mănăstirii, arhimandritul Iosif, ne întimpină cu dragoste şi ne invită să sărutăm Sfânta Cruce ce păstrează o mare parte din Crucea lui Hristos, în care se observă şi semnul unui piron, care a fost bătut în mâna Domnului. Apoi ne prezintă pe rând multe cutii cu sfinte moaşte spre închinare, după tradiţia părinţilor athoniţi. Cele mai importante dintre ele sunt: Părticele din moaştele celor 40 de Sfinţi Mucenici, capul Sfântului Nicolae cel Nou, mâna Sfintei Hristina, capul Sfântului Eustatie şi o altă cruce în argint cu rubine, donată de domnul Moldovei, Constantin Duca.
În continuare ni se prezintă biblioteca, ce numără peste 4.000 de cărţi tipărite, dintre care şi unele în limba română din secolul XIX, şi 341 de manuscrise cu conţinut patristic şi istoric de mare valoare, din care 20 pe pergament, datând din secolele X-XIX. Se mai adaugă şi un mare număr de documente de danie, unele de provenienţă românească, încă nestudiate.
(Protosinghelul Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Locurile Sfinte, Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor, 1992, pp. 457-458)
Mănăstirea Sfântul Pavel – Pelerinajul părintelui Cleopa la Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro