Să ne ferim de patimi

Cuvinte duhovnicești

Să ne ferim de patimi

    • Să ne ferim de patimi
      Să ne ferim de patimi

      Să ne ferim de patimi

Cea mai sigură cale prin care ne putem dezvolta autocontrolul şi putem învinge patimile care ne depărtează de Dumnezeu este să Îl chemăm pe Dumnezeu în ajutor atunci când simţim că suntem ispitiţi cu vreo patimă.

Cea mai sigură cale prin care ne putem dezvolta autocontrolul şi putem învinge patimile care ne depărtează de Dumnezeu este să Îl chemăm pe Dumnezeu în ajutor atunci când simţim că suntem ispitiţi cu vreo patimă. De îndată ce simţim ispita mâniei, desfrânării, poftei trupeşti, lăcomiei pântecelui sau oricare altă patimă e imperios necesar să fim foarte atenţi, precauţi.

Spre exemplu, atunci când o anumită persoană ne-a înjosit şi ne vine în gând ideea răzbunării, atunci trebuie să acţionăm imediat. Noi nu trebuie să ne lăsăm duşi de gânduri, noi trebuie să ne punem împotriva gândurilor şi avem din fericire această capacitate. Este foarte important să chemăm în ajutorul nostru în lupta cu gândurile şi patimile numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!”

Avem scris în Sfânta Scriptură că, dacă cerem cu credinţă ajutorul lui Dumnezeu, Dumnezeu vine degrabă în ajutorul nostru… „Aproape este Domnul de toţi cei ce-L cheamă pe El, de toţi cei ce-L cheamă pe El întru adevăr. Voia celor ce se tem de El o va face şi rugăciunea lor o va auzi şi-i va mântui pe dânşii.” (Psalmul 144, 18-19)

O altă metodă prin care putem contracara patimile este să ne gândim că patimile ne despart de Dumnezeu şi ucid sufletul. Sfântul Teofan ne atrage atenția: „Nu e bine să te lupţi cu patimile, ci să le laşi cu totul în grija Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să te laşi în grija lui Dumnezeu cu credinţă, nădejde şi dragoste că El este cel care va lua deasupra ta toate gândurile necurate şi toate patimile.”

De asemenea, Sfântul Teofan ne redă o istorioară spusă de Sfântul Ioan Colov: „Trebuie să acţionăm ca un om care se urcă în vârful unui copac pentru că în jurul copacului sunt multe fiare sălbatice care vor să-l mănânce. Animalele sălbatice se plimbă pentru un timp în jurul copacului dar apoi pleacă când văd că nu reuşesc să facă nimic. Astfel trebuie să reacţionăm şi noi când vedem că suntem înconjuraţi de gânduri rele şi de patimi, trebuie să ne ridicăm mintea şi sufletul la Dumnezeu şi "fiarele sălbatice ale minţii" vor fugi din mintea noastră imediat.” Rugăciunea inimii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!” este de mare ajutor în lupta noastră cu gândurile rele.