Să ne păzim privirea de tot ceea ce ne-ar putea afecta sufletește
Așa cum din privire se poate naște iubirea, la fel din privire se poate naște tulburarea sau pătimirea. Păzindu-ne privirea, ne păzim însuși sufletul, de tot ceea ce ne-ar putea vătăma.
De aceea, dragă frate, se cuvine a-ți păzi cu mare băgare de seamă ochii și a nu-i lăsa să se întindă la fețele oamenilor, frumoase ori urâte, ale bărbaților ori ale tinerilor cei fără barbă sau la goliciunea chipurilor străine ori a trupului tău. Fiindcă dintr-o astfel de curiozitate și privire emotivă, inima naște plăcerea, pofta preacurviei și sodomiei.
Cum a zis Domnul: „Oricine se uită la femeie, poftind-o, a și preacurvit cu ea în inima sa” (Matei 5, 38); iar un oarecare înțelept a spus: „Din vedere se naște iubirea” . De aceea Solomon poruncește să nu fim robiți de ochii noștri, nici cuceriți de plăcerea frumuseții. „Fiule, să nu-ți biruiască inima frumusețea ei și să nu te seducă prin ochii ei”. (Pilde 6, 25)
Pe lângă aceasta, ferește-te a nu iscodi cu privirea mâncărurile și băuturile alese. Adu-ți aminte că strămoașa noastră Eva pentru că a văzut fructul pomului oprit în Rai, l-a poftit, l-a mâncat și astfel a murit. Nu căuta cu dulceață la hainele frumoase, la bani, la argint ori la gloriile mărețe ale lumii. Ia seama bine să nu treacă de la ochi la sufletul tău patima iubirii de mărire și de bani.
Pentru că e scris: „Întoarce ochii mei de la priveliștea celor deșarte și mă viază după cuvântul tău”. (Psalmul 119, 37)
Și, în genere vorbind, păzește-ți privirea de dansuri, jocuri, mese, banchete, discuții, lupte, alergări și tot felul de lucruri dezordonate și necuviincioase, iubite de lumea nebună și oprite de Legea lui Dumnezeu.
Fugi și închide ochii de la ele, ca să nu-ți umpli inima și imaginația cu patimi și închipuiri urâte și să ridici nouă tulburare asupră-ți, părăsind lupta ce ai a duce cu pasiunile vechi. Să iubești a vedea biserici, sfinte icoane, cărți sfinte, cimitire, morminte și toate cele cinstite, a căror vedere îți folosește.
(Nicodim Aghioritul, Războiul nevăzut, Editura Egumenița, Galați, pp. 84-85)