Cătina albă, un excelent vitaminizant

Stil de viaţă

Cătina albă, un excelent vitaminizant

    • Cătina albă, un excelent vitaminizant
      Cătina albă, un excelent vitaminizant

      Cătina albă, un excelent vitaminizant

Teodor G., Vaslui: „Aş dori să ştiu în ce afecţiuni este recomandat sucul sau siropul de cătină albă. Vă mulţumesc.“

Prof. univ. dr. Constantin Milică: Sucul din fructe proaspete şi bine coapte se prepară prin zdrobire şi stoarcere în prese, cu site din plastic sau din materiale inoxidabile, pentru îndepărtarea sâmburilor. Se adaugă zahăr, în cantitate egală cu a sucului, şi se fierbe uşor timp de 15 minute. Sucul încă fierbinte se toarnă în sticle încălzite şi se păstrează la frig timp de 1-2 săptămâni. Pentru o durată de păstrare mai mare, cantitatea de zahăr va depăşi cu 50% cantitatea sucului sau se adaugă benzoat de sodiu (0,2 la mie). Dacă se prepară prin presare la rece, sucul îşi păstrează nealterate toate vitaminele. Se consumă câte 3 linguri pe zi, în caz de gripă (asociat cu miere de albine şi polen), la tratarea scorbutului şi ca reconfortant în timpul iernii.

Sucul din amestec de fructe (cătină, afine, mure), eventual cu adaos de suc de grepfrut şi spirale din coajă de citrice, se îndulceşte cu zahăr după gust şi se serveşte în pahare ornate cu felii de grepfrut sau cu spirale din coajă de lămâie sau portocale, adăugând apă minerală după gust. Seminţele şi pieliţele rămase după centrifugare nu se aruncă, ci se usucă, se macină fin şi se consumă câte 1 linguriţă la 2-3 zile, cu efecte vitaminizante.

Siropul de cătină se prepară din 750 g fructe prospete şi zdrobite în storcătorul de fructe, se fierbe apoi în 2 litri de apă şi se infuzează acoperit până la răcire. După răcire se strecoară, se adaugă 1 kg zahăr şi 3 linguriţe suc de lămâie şi se toarnă în sticle bine închise şi se păstrează la loc răcoros şi întunecos. Se consumă câte 3-5 linguriţe pe zi în urticarie, boli ale capilarelor şi ca tonifiant în lunile de iarnă, pentru bătrâni, copii şi gravide.

Siropul asortat de cătină, mere şi pere: se taie fructele în felii şi se ţin 2-3 minute în apă clocotită; după răcire se pun în borcane, în straturi alternative cu fructe de cătină. Se toarnă deasupra sirop concentrat (25-30% zahăr), folosind zeama în care au fiert fructele. Urmează pasteurizarea timp de 10 minute în baia de apă, fără a ajunge la fierbere, şi se păstrează la loc răcoros.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: