Echinaceea, esenţială în tratamentul gripei

Stil de viaţă

Echinaceea, esenţială în tratamentul gripei

    • Echinaceea, esenţială în tratamentul gripei
      Echinaceea, esenţială în tratamentul gripei

      Echinaceea, esenţială în tratamentul gripei

Daniela C., Iaşi: „Ce tratamente naturiste se pot aplica în caz de gripă?“

Prof. univ. Constantin Milică: În general, gripa se poate vindeca rapid şi fără complicaţii. Sunt însă necesare tratamente adecvate, în scopul evitării unor faze mai grave (tuse convulsivă, laringite, faringite, sinuzite, bronşite, pneumonie). La copii, bătrâni şi chiar la adulţi, contra gripelor şi a oricăror viroze respiratorii dau bune rezultate tratamentele naturiste, care sunt mai puţin agresive, în comparaţie cu antibioticele.

Medicina naturistă prezintă un larg arsenal de procedee, cu care se poate interveni în mod eficient. Mai întâi, sunt recomandate ceaiurile fierbinţi din plante medicinale cu proprietăţi neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice, antitusive şi de protecţie faţă de contaminarea virotică. Efectele cresc prin combinarea ceaiurilor cu aspirina preparată din scoarţă de salcie.

Urmează siropurile cu extracte din plante, care ameliorează simptomele din afecţiunile cronice şi acute ale tractului respirator, având efecte expectorante, bronholitice, mucolitice şi antiinflamatoare.

În uz intern, pentru tratarea gripei sunt indicate ceaiurile calde din flori de tei şi de soc (câte 1-2 linguriţe la o cană de apă), din care se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere de albine, având acţiune sudorifică prin declanşarea transpiraţiei.

Busuiocul prezintă efecte antiseptice şi expectorante, fiind recomandat în inhalaţii cu decoct sau în consum intern, sub formă de ceai fierbinte cu miere, pentru revitalizarea rapidă a organismului şi stoparea procesului gripal, mai ales în faza de debut. Într-un tratament de şoc se vor consuma zilnic 4-5 căni cu infuzii de busuioc, îndulcite cu miere, la intervale de o oră. Dacă apare febra ridicată, se adaugă 1-2 linguriţe de mentă.

O altă specie de mare valoare este Echinaceea, folosită sub formă de extract, tinctură sau comprimate, care se administrează de câteva ori pe zi, ca mijloc terapeutic de bază în întărirea sistemului imunitar. Această plantă apără organismul de infecţiile virale, bacteriene şi fungice şi previne formarea unei enzime -hialuronidaza - care distruge bariera naturală dintre ţesuturile sănătoase şi cele infectate.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: