Roiniţa şi hameiul, cele mai bune calmante în anxietate

Liliana G., Târgu Neamţ: „Ce remedii naturiste ar putea fi utile în combaterea anxietăţii?“

Prof. Constantin Milică: Există multe metode care pot fi de ajutor în situaţii de stres, pentru a diminua nivelul anxietăţii. În funcţie de cauzele subconştiente, care au declanşat starea de anxietate, se pot adopta măsurile corespunzătoare.

S-a dovedit că multe plante medicinale şi aromatice, cu efecte relaxante şi sedative, sunt benefice în tratamentul anxietăţii, dacă sunt alese corespunzător cu particularităţile organismului respectiv.

În uz intern au efecte sedative, cu calmarea sistemului nervos, echilibrarea stărilor de anxietate şi reducerea palpitaţiilor, mai ales în atacul de panică:

- infuzii din flori de tei, lavandă, muşeţel şi iasomie (2-3 grame flori uscate la 200 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 5 minute şi se beau două-trei căni pe zi, între mese sau înainte de culcare), având efecte în combaterea anxietăţii şi a insomniei;

- infuzie din frunze de roiniţă, flori şi frunze de păducel şi mâţişori de salcie sau frunze de rozmarin;

- infuzie din herba de sunătoare şi talpa-gâştei, cu efecte calmante şi în cazuri de claustrofobie şi agorafobie, într-un tratament de minimum 3 luni;

- infuzie din conuri de hamei şi rădăcini de obligeană;

- infuzie din rădăcini de valeriană, cu efecte sedative contra stresului, a tulburărilor apărute în sistemul nervos, fără a da dependenţă (nu se foloseşte la copii şi femei gravide);

- infuzie din flori de portocal amar, din care se bea o cană seara, înainte de culcare.

Pentru situaţii mai grave, inclusiv atacul de panică, se recomandă un amestec de plante, în care intră, în proporţii egale, flori de muşeţel şi tei, frunze de roiniţă şi rozmarin, herba de sunătoare. Se prepară o infuzie din 3 linguriţe amestec la 500 ml apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 10 minute şi se beau câte două ceaiuri călduţe pe zi, ultimul înainte de culcare.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește alte articole despre: anxietate, roiniță, hamei

De la același autor

Ultimele din categorie