Consumul de pește previne maladia Alzheimer, prelungește viața și împiedică reducerea dimensiunii creierului

Stil de viaţă

Consumul de pește previne maladia Alzheimer, prelungește viața și împiedică reducerea dimensiunii creierului

    • Consumul de pește previne maladia Alzheimer, prelungește viața și împiedică reducerea dimensiunii creierului
      Consumul de pește previne maladia Alzheimer, prelungește viața și împiedică reducerea dimensiunii creierului

      Consumul de pește previne maladia Alzheimer, prelungește viața și împiedică reducerea dimensiunii creierului

În urma unui studiu, publicat în revista de specialitate "Neurology", cercetătorii americani au ajuns la concluzia că suplimentele pe bază de ulei de pește și consumul de pește pot preveni instalarea maladiei Alzheimer, prelungește viața și împiedică reducerea dimensiunii creierului, datorită conținutului ridicat de acizi grași esențiali omega-3.

Creierul se reduce în dimensiune odată cu înaintarea în vârstă și dacă este afectat de Alzheimer. Astfel, pentru a preveni acest proces și a prelungi durata de viață, specialiștii recomandă consumul de pește gras (hering, macrou, sardine, ton, somon) sau chiar pește alb (cod) de cel puțin 2 ori pe săptămână dar și administrarea de suplimente alimentare cu ulei de pește, o dată pe săptămână.

Acidul gras esențial omega-3 (acidul docosahexaenoic - DHA), regăsit în peștele gras în cantitate mare, ajută neuronii să comunice mai bine între ei.

Studiul Universității South Dakota din Richmond, SUA, a fost efectuat pe un eșantion de 1.111 femei, cu vârsta de aproximativ 70 de ani, înscrise în studiul Women's Health Initiative Memory. Opt ani mai târziu, când femeile aveau 78 de ani, creierul acestora a fost scanat pentru a-i fi măsurat volumul, și s-a observat că femeile care prezentau niveluri ridicate de omega-3 în limfocite aveau un volum mai mare decât creierele celorlalte participante la studiu.

Voluntarele care aveau un nivel dublu de acizi graşi în urma analizelor de laborator (7,5%, faţă de 3,4%) aveau un volum al creierului cu 0,7% mai mare.

Autorul studiului, James Pottala, a afirmat că nivelurile scăzute de acizi graşi erau asociate cu reducerea dimensiunii creierului.

"Aceste niveluri mai ridicate ale acizilor graşi pot fi atinse cu ajutorul dietei şi prin administrarea de suplimente, iar rezultatele sugerează că efectul asupra volumului creierului constă în întârzierea cu până la doi ani a procesului natural de pierdere a neuronilor, care intervine odată cu înaintarea în vârstă", a explicat James Pottala.

O altă concluzie importantă a studiului este aceea că femeile care au consumat mai mult omega-3 aveau un volum mai mare al creierului în regiunea hippocampusului cu 2,7%, care este și centrul memoriei. Rezultatul este relevant, deoarece, în cazul maladiei Alzheimer, hippocampusul începe să-şi reducă dimensiunile înainte de manifestarea primelor simptome.

Deoarece corpul uman nu poate produce acizi esenţiali omega-3, cea mai bună sursă o reprezintă peştele şi uleiul de peşte. Se pot administra și suplimente cu omega-3 din surse vegetale, dar studiile au demonstrat că nu este la fel de eficient ca cel extras din pește.

Citește despre: