Sărbătoarea Învierii, la Catedrala Mitropolitană din Iași
În Duminica Paștilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba Învierii alături de un sobor de preoți şi diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Iași. Înaltpreasfinția Sa a oferit credincioșilor prezenți Lumina Sfântă, adresându-le apoi salutul pascal: „Hristos a înviat!”.
Slujba din noaptea de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iași a început la miezul nopții, conform rânduielii liturgice, fiind precedată de Canonul Sâmbetei celei Mari. Slujba Utreniei şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie au avut loc pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, iar credincioșii au primit din partea clericilor Sfânta Lumină adusă de la Mormântul Domnului.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adus în atenția credincioșilor prezenți aspecte legate de marea sărbătoare prăznuită astăzi:
În această noapte de Paști, Dumnezeu ne cheamă să înțelegem că tot ceea ce se întâmplă în lume – crizele politico-militare, medicale sau de alt fel – sunt, în cele dintâi și în cele din urmă, reflexia unor crize spirituale lăuntrice. Starea morală a lumii se răsfrânge asupra evenimentelor istoriei. Rezolvarea crizelor nu vine doar din decizii politice sau militare. Aceasta vine dinăuntrul oamenilor. Dacă sunt oameni purtători de lumină, purtători de Înviere, dinăuntrul lor se revarsă asupra lumii un val de pace care poate să cuprindă întreg mapamondul. Lumina pe care o aveți în mână și care vă luminează chipul și inima poartă o căldură care se răspândește în jur și până departe. Salutul „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a înviat!” răsună până la marginile lumii. Faptul că vă țineți, soț și soție, logodnic și logodnică, de mână, că vă îmbrățișați unii pe alții, această îmbrățișare și ținere de mână degajă căldură care poate să dezghețe și Polul Nord. În momentul în care ziceți „Iartă-mă!” sau „Am încredere în tine” sau „Te iubesc!” toate aceste lucruri nu sunt vorbe deșarte, sunt izvoare de energie, de putere, de tărie multă, care pot zdruncina și cea mai tare piatră.
Începând din noaptea Sfintelor Paşti şi până la Înălţarea Domnului, credincioşii mărturisesc bucuria pascală, salutându-se prin cuvintele „Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!“.