Încă de copil, Fericitul Iacov mijlocea multe vindecări de la Domnul

Toţi erau încredinţaţi că în afară de Liturghie, celelalte - rugăciuni, exorcisme - le putea face şi micul Iacov. Aşadar au început să-l cheme ori de câte ori se întâmpla ceva rău. Se îmbolnăveau animalele? Îl chemau pe micul Iacov să le citească şi se făceau bine. La fel la copiii cei mici. Chiar şi la femeile ce nu puteau naşte îl chemau pe micul Iacov.

Deoarece satul nu avea preot, cheile bisericii parohiei Sfântul Gheorghe le avea micul Iacov. Oamenii îl vedeau în biserică mişcându-se cu multă evlavie, dar şi cu multă familiaritate, ca şi cum ar fi fost în casa lui. Aici se simţea el în largul lui şi nimeni nu se mira văzându-l atât de des în biserică.

Toate acestea au conlucrat astfel încât, cam de la nouă ani, micul Iacov a devenit treptat scăparea locuitorilor simpli şi săraci - mai mult a refugiaţilor. Medicii erau departe şi voiau bani, care nu existau, iar părintele Tudose era în alt sat. Dar toţi erau încredinţaţi că în afară de Liturghie, celelalte - rugăciuni, exorcisme - le putea face şi micul Iacov.

Aşadar, au început să-l cheme ori de câte ori se întâmpla ceva rău. Se îmbolnăveau animalele? Îl chemau pe micul Iacov să le citească şi se făceau bine. La fel la copiii cei mici. Chiar şi la femeile ce nu puteau naşte îl chemau pe micul Iacov. Se ducea cu untdelemn de la Sfânta Parascheva, de la Sfântul Gheorghe şi de la Sfântul Haralambie, ungea uşa casei în chipul crucii, se ruga şi pleca, iar femeia se uşura.

De la biserica satului avea Molitfelnicul şi de acasă, Ceaslovul. În cazurile de boală, atunci când îl chemau să citească rugăciuni, pe când era mai mic, de 10-11 ani, citea orice se întâmpla, orice rugăciune ce se ivea la prima deschidere a acestor două cărţi, deoarece nu putea judeca de fiecare dată exact ce rugăciune trebuie pentru cazul respectiv. Adeseori rostea rugăciuni alcătuite de el.

(Stelian Papadopulos, Fericitul stareţ Iacov Ţalikis, stareţul Mănăstirii Cuviosului David, traducere de Ieromonah Ştefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2004, pp. 45-46)

De la același autor

Ultimele din categorie