Cum îl recunoștem pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon în icoane?

Ca și ceilalți Sfinți Doctori fără de arginți, Sfântul Pantelimon este zugrăvit ținând în mâna stângă o cutie de medicamente, din care nu lipsește sticluța cu ulei.

În Erminia picturii bizantine a lui Dionisie din Fruna ni se spune că Sfântul Mare Mucenic Pantelimon se zugrăvește sub chipul unui tânăr fără barbă și cu părul creț.

Ca și ceilalți Sfinți Doctori fără de arginți, Sfântul Pantelimon este zugrăvit ținând în mâna stângă o cutie de medicamente (din care nu lipsește sticluța cu ulei). Sfântul ține în mâna dreaptă o linguriță ce are coada lungă, cu ajutorul căreia administra medicamentele. Această linguriță seamănă foarte mult cu lingurița pe care preotul o folosește pentru a împărtăși credincioșii cu Trupul și Sângele lui Hristos. Astfel, este simbolizată legătura dintre Sfânta Împărtășanie și vindecare.

Atunci când este zugrăvită mucenicia Sfântului Pantelimon, acesta este reprezentat ca fiind un tânăr legat de un măslin înflorit, cu capul tăiat, căruia îi curge lapte din grumaz.

De la același autor

Ultimele din categorie