Catedrala „Sfântul Grigorie Palama” din Tesalonic

Una dintre cele mai importante biserici din Tesalonic este catedrala ce adăposteşte moaşte Sfântului Grigorie Palama.

Catedrala „Sfântul Grigorie Palama” din Tesalonic a fost construită între anii 1891-1912 pe locul unei alte biserici care a ars în anul 1890. Noua biserică a fost ridicată după proiectul arhitectului Ernst Ziller, un german stabilit in Grecia. Biserica a fost modificată ulterior de către arhitectul Paionidis Xenofon, care a fost responsabil de implementarea proiectului lui Ziller şi finalizată în anul 1914. După cutremurul din 1978 a fost realizată noua pictură a bisericii, de către pictorul Nicolas Kessanlis din Constantinopol.

Din punct de vedere arhitectural, catedrala este de tip octogonal bizantin, cu elemente neoclasice şi neoromanice. Naosul are o formă de cruce echilaterală înscrisă şi este acoperit de o cupolă mare, în timp ce patru turnuri înalte şi zvelte ocupă colţurile clădirii.

În catedrală sunt păstrate moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Palama, cel care a fost arhiepiscop al Tesalonicului în vremuri foarte agitate.

Pelerinii care calcă pragul acestei biserici pot vizita muzeul de icoane aflat în curte. Aici pot fi admirate colecții excelente de mozaicuri și fresce în tradiție bizantină.

(Foto) Catedrala „Sfântul Grigorie Palama” din Tesalonic

(Foto) Închinare la moaştele Sfântului Grigorie Palama

De la același autor

Ultimele din categorie