Zmeura, un „flacon” de vitamine naturale
În perioada verii, zmeura este unul dintre fructele cele mai căutate şi apreciate, atât pentru virtuţile sale terapeutice, cât şi pentru calităţile nutriţionale deosebite, mai ales în cazul copiilor şi al vârstnicilor.
Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Rubus idaeus, zmeurul poate fi recunoscut uşor după frunzele dinţate pe margini, verzi pe faţa superioară, albicioase şi păroase pe faţa inferioară, dar mai ales în a doua jumătate a verii, după ce fructele se coc.
În tratamentele naturiste sunt utilizate atât fructele, cât şi frunzele arbustului, care se usucă în straturi subţiri, la umbră, dar şi florile şi chiar mugurii. După uscare, frunzele rămân verzi şi au miros plăcut şi gust astringent.
Potrivit prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, fructele proaspete sau transformate în sirop se folosesc în terapia medicală ca remedii excepţionale în boli ale tubului digestiv (diaree rebelă, arsuri gastrice, ulcere gastro-duodenale, pancreas), în afecţiunile pulmonare (tuse, bronşită, sensibilitate la răceală şi răguşeală, febrifug în gripe). Îndulcit cu miere de albine, siropul de zmeură are efecte uimitoare în refacerea coardelor vocale, iar copiilor le este recomandat în caz de bronşită cronică sau de amigdalite recidivante. În plus, siropul are virtuţi tămăduitoare şi în cazul pacienţilor cu boli cardiace, în tulburări de tranzit, afecţiuni oculare (conjunctivită), astenie şi boli de piele (eczeme, pustule, răni, erupţii tegumentare).
O abundenţă de vitamina C
Zmeura este unul din fructele cu un conţinut foarte ridicat de vitamina C, o vitamină importantă pentru sistemul imunitar. Însă, pe lângă această vitamină, zmeura conţine un complex întreg de alte vitamine (B1, B2, D, P, PP şi beta-caroten). De asemenea, aceste fructe au un conţinut ridicat de săruri minerale, uşor asimilabile (K, Ca, P, Mg, Mn, Fe, Zn, Cu). “Proprietăţile terapeutice ale fructelor vizează, în primul rând, afecţiunile interne, având efecte astringente, antibacteriene, antidiareice, antiinflamatoare, diuretice, depurative, stomahice, vitaminizante şi energizante. În afecţiunile externe acţionează în îngrijirea pielii prin efecte de regenerare, astringente, exfoliante şi de catifelare”, susţine fitoterapeutul.
În perioada verii, fructele pot fi consumate în stare proaspătă, dar şi în unele preparate de casă, deosebit de gustoase şi hrănitoare (pastă, dulceaţă, gem, marmeladă, peltea, jeleu, şerbet, fructe congelate şi zaharisite, îngheţată, compoturi, siropuri, vin aromat, vermut, lichior (zmeurată), sucuri pasteurizate, concentrate).
Fructele proaspete se consumă ca desert, cu efect înviorător şi răcoritor sau ca medicament, înainte de fiecare masă, câte 200-300 g pe stomacul gol timp de 12 zile. După ce s-a consumat porţia de fructe nu se mănâncă nimic timp de 4 ore, deoarece fructele au efecte de încetinire a proceselor digestive şi de reducere considerabilă a foamei.
Frunzele şi florile de zmeur, utilizate într-o gamă largă de tratamente naturiste
Iată câteva dintre recomandările profesorului Constantin Milică privind utilizarea zmeurului în tratamentele naturiste:
- aplicate sub formă de cataplasme se aplică pe răni, eczeme, panariţiu, abcese, furuncule şi erupţii cutanate, datorită proprietăţilor dezinfectante;
- frunzele proaspete se consumă în supe de verdeţuri, prin amestecare cu frunze de mur şi urzică vie, bănuţei şi patlagină;
- frunzele proaspete sau uscate, cu gust plăcut şi uşor acrişor, servesc la prepararea unor ceaiuri consumate, primăvara şi toamna, ca aliment zilnic pentru copii, bătrâni şi persoane bolnave, mai ales în zilele reci, când sunt mai frecvente virozele şi gripele. În uz extern, acest ceai se foloseşte sub formă de gargară contra afecţiunilor faringiene, stomatite, laringite, faringite, inflamaţii ale gâtului, tuse, răceli şi nevralgii dentare datorită calităţilor calmante şi emoliente;
- florile de zmeur se folosesc sub formă de infuzii pentru comprese aplicate pe pleoape în caz de conjunctivite sau în tratamente contra tusei şi a răcelilor;
- mugurii de zmeur se culeg primăvara devreme, se zdrobesc şi se conservă în miere de albine. Un alt lot de muguri se usucă şi se macină fin până la forma de pulbere, din care se ia câte o linguriţă de 4 ori pe zi, având rol de progesteron natural şi reglator al activităţii ovarelor.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro