14 îndemnuri ale Mitropolitului Bartolomeu Anania

Reflecții

14 îndemnuri ale Mitropolitului Bartolomeu Anania

    • lumânare aprinsă în sfeșnic
      14 îndemnuri ale Mitropolitului Bartolomeu Anania / Foto: Oana Nechifor

      14 îndemnuri ale Mitropolitului Bartolomeu Anania / Foto: Oana Nechifor

Dragii mei tineri, voi sunteți în floarea vârstei, trăiți-vă tinerețea! E a voastră! Și trebuie s-o trăiți înainte de a fi prea târziu, dar în limitele decenței și ale bunei cuviințe. Nu vă imaginați cât este de plăcut să-ți trăiești tinerețea fără ca mai târziu să-ți fie rușine sau să-ți pară rău de faptele pe care le-ai făcut.

1. Recunoștința nu este o virtute, ci este o bună deprindere; face parte din codul manierelor elegante, că știi să te porți.

2. Nu este important că pleci, important e să te întorci. Să nu mori rătăcind prin străinătăți, fără să îți aduci aminte că ai un părinte care te așteaptă cu brațele deschise.

3. Singurul lucru cert în viața aceasta este moartea.

4. Hrăniți speranța cu fapte bune.

5. Când te găsești în fundul prăpastiei să nu disperi, iar dacă ai ajuns în vârful muntelui să nu amețești. Și să știți că această a doua primejdie este mai mare decât cea dintâi. Pentru că în fundul prăpastiei apelezi la rugăciune ca izvor de putere. Când ai ajuns în vârful muntelui, uiți de ea.

6. Nimeni nu L-a văzut pe Iisus înviind, dar mulţi au fost cei care L-au văzut înviat. Faptul în sine al Învierii nu a avut martori. El s-a petrecut în intimitatea mormântului, fără ca vreun ochi omenesc să fi avut acces la singura minune pe care Domnul Şi-o anunţase în repetate rânduri, dar căreia nimeni nu-i dăduse crezare.

7. Dorul este un sentiment. Poate cel mai frumos sentiment care poate să îl aibă cineva. Dacă cel mai frumos sentiment și dumnezeiesc este iubirea, iubirea presupune neapărat sentimental dorului.

8. În „Cred Doamne ajută necredinței mele”, pe de o parte este expresia credinței iar pe de altă parte expresia corectă a conștiinței. Prin urmare, credința ta de om nu este niciodată suficientă ca să umple măsura de sus.

9. Dragii mei tineri, voi sunteți în floarea vârstei, trăiți-vă tinerețea! E a voastră! Și trebuie s-o trăiți înainte de a fi prea târziu, dar în limitele decenței și ale bunei cuviințe. Nu vă imaginați cât este de plăcut să-ți trăiești tinerețea fără ca mai târziu să-ți fie rușine sau să-ți pară rău de faptele pe care le-ai făcut.

10. Dacă după moarte nu mai e nimic, ce rost mai are să trăiești, să speri, să te lupți…

11. Urcușul către mântuire încet, dar sigur, este să fii azi mai bun decât ieri și mâine mai bun decât azi.

12. Este în firea lucrurilor ca un tânăr să fie curios. Fiți curioși! Cât se poate de curioși. În știința voastră, în setea voastră de carte, în setea voastră de educație, fiecare unde îl trage inima, dar nu lăsați curiozitatea să umble acolo unde este în primejdie. Oricât ai fi de curios, nu-ți vei pune mâna într-un cuib de vipere.

13. Rugăciunea este cea care străbate orice zid.

14. Liturghia este Împărăția lui Dumnezeu deja venită pe pământ. Binecuvântând împărăția, preotul binecuvintează liturghia care urmează să se desfășoare.

Sursa: basilica.ro