Aghiasma Maicii Domnului „Glykofilousa”
Pe coasta de nord-est a Muntelui Athos, între kathisma Sfântul Eustatie – Milopotamos şi Turnului Mănăstirii Karakalu, se găseşte arsanaua Mănăstirii Filotheou. În partea dreaptă a arsanalei, la o distanţă mică, se află Aghiasma Maicii Domnului „Glykofilousa”.
Potrivit tradiţiei, într-un mod minunat, în acest loc a ajuns icoana Maicii Domnului „Glykofilousa”, așezată pe valurile mare la Constantinopol de patriciana Victoria, pentru a o scăpa din mâinile iconoclaştilor. Venirea icoanei pe mare în acest loc din Muntele Athos a fost descoperită prin revelaţie divină egumenului Mănăstirii Filotheou. După ce au scos-o din apă, au dus-o în procesiune la mănăstire şi au aşezat-o la Katholikon.
Icoana este pictată în tehnica bizantină şi este una dintre cele mai cinstite icoane ale Muntelui Athos. Astăzi este aşezată în iconostasul de marmură din partea stângă a Katholikonului, având un acoperământ auriu şi fiind împodobită cu diferite afierosiri.
În locul minunatei aflări a icoanei a început să izvorască apă din stâncă. Aşa cum ne spune tradiţia, Aghiasma Maicii Domnului „Glykofilousa” a vindecat paralitici şi a ajutat femeile infertile să dea naştere la prunci.
Astăzi, Aghiasma Maicii Domnului „Glykofilousa” – Dulcea Sărutare, este adăpostită şi bine îngrijită. Pe partea dinspre apus a proschinitarului se găseşte o icoană mozaic în care este reprezentată venirea icoanei Glykofilousa la Muntele Sthos, iar mai jos, la baza acesteia, scrie: Venirea de la Constantinopol a Icoanei Făcătoarei de Minuni „Glykofilousa”.
În fiecare an, în lunea din Săptămâna Luminată, părinții de la Mănăstirea Filotheou și mulţime de pelerini merg în procesiune cu icoana Maicii Domnului „Glykofilousa” (Dulcea sărutare) până la Aghiasma de pe țărmul mării.
Schitul „Sfântul Pantelimon” – Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro