Când avem bucuria Învierii suntem în miezul Ortodoxiei

Cuvinte duhovnicești

Când avem bucuria Învierii suntem în miezul Ortodoxiei

    • Pogorârea la iad
      Când avem bucuria Învierii suntem în miezul Ortodoxiei / Foto: Bogdan Zamfirescu

      Când avem bucuria Învierii suntem în miezul Ortodoxiei / Foto: Bogdan Zamfirescu

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos nu este ceva separat de noi, ci este ceva care trebuie să se întâmple și în noi. Viața unui creștin adevărat, a unui creștin botezat și trăitor al Evangheliei este de fapt o viață în Înviere.

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos nu este ceva separat de noi, ci este ceva care trebuie să se întâmple și în noi. Viața unui creștin adevărat, a unui creștin botezat și trăitor al Evangheliei este de fapt o viață în Înviere. Noi am înviat împreună cu Domnul Hristos, trăim în Înviere, suntem fiii Învierii și avem în față Înălțarea, suntem candidați ai Înălțării la Cer împreună cu Domnul Hristos și așteptăm Înălțarea noastră la Cer.

Dar ca să ajungem la Înălțarea la Cer trebuie mai întâi să ne înălțăm peste lumea aceasta, să ne înălțăm peste păcatele noastre, să nu mai admitem în viața noastră niciun fel de lucru rău și atunci înălțați fiind peste păcate, înălțându-ne prin virtuți, putem ajunge și la Înălțarea împreună cu Domnul nostru Iisus Hristos. Ortodoxia nu este atât cu tragismul suferinței Mântuiorului, ci este cu bucuria Învierii. Când avem bucuria Învierii suntem în miezul Ortodoxiei.

(Arhimandritul Teofil PărăianVeniți de luați bucurie, Editura Teognost, 2007, p. 30)