Când crești copii, cum să-ți mai faci timp pentru rugăciune?
Provocarea în societatea contemporană, cu o puternică înclinație spre materialism, este de ne a simplifica viața, astfel încât un părinte să se poată dedica complet hrănirii atât din punct de vedere fizic, cât și religios a copiilor. Ei sunt orientați să învețe prin observare. Voi sunteți modelele cu care copiii își vor începe viața. Faceți ca aceste modele să fie cât mai apropiate de Dumnezeu cu putință.
Astăzi trăim o viață foarte stresantă și extenuantă, încât mulți zic: „Nu mai am timp nici măcar de rugăciune. La sfârșitul zilei sunt atât de obosit!”. Cât despre copii, există o tendință în zilele noastre, și anume că ambii părinți trebuie să lucreze, tendință care a devenit o problemă serioasă. Singura soluție de rezolvare a acestei probleme este să îți fixezi bine în viață prioritățile. Ca să trăiești o viață echilibrată, trebuie să te străduiești să ți-o simplifici. Mai întâi vezi de ce e necesar ca o mamă să muncească, în timp ce copiii rămân acasă. Este cu adevărat o necesitate, sau este o dorință de înavuțire?
Sfântul Paisie Aghioritul sfătuia: Este mai bine pentru o mamă să se ocupe de creșterea copiilor… O mamă (dacă nu lucrează cu normă întreagă) are timp să le vorbească copiilor săi despre Hristos; le poate citi Viețile Sfinților. Astfel, în același, timp se va ocupa și de formarea sa spirituală, și își va șelfui sufletul, îl va face plin de strălucire duhovnicească. Viața spirituală a mamei va ajuta într-un mod ascuns sufletele fiilor săi. Astfel, copiii săi vor trăi bucuroși, iar ea va fi fericită, pentru că Îl va avea pe Hristos în inima ei. Dacă o mamă nu va găsi timp să rostească măcar „Sfinte Dumnezeule…”, cum poate ea să aștepte să fie sfințiți copiii ei? Când face treburile casnice, nu se poate ruga oare în același timp? Pe mine mama m-a învățat rostirea rugăciunii lui Iisus. Când eram copii și eram neastâmpărați, și mama era cât pe ce să ne certe, îmi aminteam că spunea: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine păcătoasa”. Când punea pâinea în cuptor, spunea: „În numele Domnului Iisus Hristos și al Fecioarei Maria”. Și oricând croșeta sau cocea pâine spunea permanent rugăciunea lui Iisus. În acest fel, ea era blagoslovită, la fel și pâinea și mâncarea pe care o făcea, dar și cei care mâncau din ele mai târziu.
Mă întreb dacă în societatea contemporană ne dăm seama cât de importantă este educația religioasă. Sfinții Părinți ai Bisericii ne spun că rolul tradițional al mamei este unul foarte important. Sfântul Paisie zicea: „Devotamentul mamei în cadrul familiei are o semnificație importantă. Dacă mama este smerită și are frică de Dumnezeu, viața familiei este liniștită”. Provocarea în societatea contemporană, cu o puternică înclinație spre materialism, este de ne a simplifica viața, astfel încât un părinte să se poată dedica complet hrănirii atât din punct de vedere fizic, cât și religios a copiilor. Ei sunt orientați să învețe prin observare. Voi sunteți modelele cu care copiii își vor începe viața. Faceți ca aceste modele să fie cât mai apropiate de Dumnezeu cu putință.
Un bun prieten mi-a spus o povestioară din prima perioadă a căsniciei lui. Avea obiceiul de a nu merge în fiecare duminică la Biserică, ci dimpotrivă, după ce soția și copiii plecau la Biserică, se trezea și citea presa din acea zi, în liniște. Într-o zi, fiul cel mai mic i-a zis mamei sale: Abia aștept să ajung la fel de bătrân ca tata. Atunci nu va mai trebui să mă trezesc în fiecare duminică și să merg la Biserică. Voi putea rămâne acasă să-mi citesc ziarul în liniște. Tatăl, auzind ceea ce fiul cel mic i-a spus mamei, și-a dat seama de greșeala pe care o făcuse. Și-a dat seama că era un exemplu negativ pentru copilul său. Din acea zi înainte nu a mai lipsit nici o zi de la Biserică.
Când treburile casnice se fac în comun, este mult mai ușor să-i implicăm și pe copii
Învață-ți copilul să-și gestioneze propriul stres
Traducere și adaptare:Sursa:http://orthodoxwayoflife.blogspot.roSite dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro