Catacombele Domitillei din Roma
Martirii cei mai importanţi din catacombă sunt Nereu şi Achille, doi soldaţi martirizaţi sub persecuţia lui Diocleţian (304).
Catacombele Domitillei (sec. I) din Roma se găsesc pe vechea Via Ardeatina, pe proprietatea nobilei Flavia Domitilla, nepoata împăratului Vespasian (69-76) şi soţia lui Flavius Clement, consul în anul 95. Se pare că toată casa lor a devenit creştină, pentru că ştim de la istoricii vremii că Domiţian l-a condamnat la moarte din motive religioase pe Flavius Clement, împreună cu soţia şi nepoata sa, exilându-i în insulele pontiene. Înainte de a pleca în exil, soţia consulului donează comunităţii creştine proprietatea sa de pe Via Ardeatina, unde se va săpa unul dintre cele mai mari cimitire subterane creştine din Roma.
Martirii cei mai importanţi din catacombă sunt Nereu şi Achille, doi soldaţi martirizaţi sub persecuţia lui Diocleţian (304). Ei au fost mutaţi mai apoi în măreaţa bazilică ridicată de papa Siricius (384-399) peste catacombă. Un alt obiectiv străvechi care poate fi vizitat în această catacombă este hipogeul Flavilor, ridicat la sfârşitul secolului al II-lea, care servea de hipogeu privat, pe care sculptorii creştini de la sfârşitul secolului al III-lea l-au decorat cu scene din Sfânta Scriptură.
De asemenea mai poate fi vizitat cubiculum-ul (sarcofagul) matroanei Veneranda (Sfânta Paraschevi din Roma), al Sfintei Petronilla şi arcosoliul „săpătorului” Diogene (un săpător al catacombelor, profesionist şi renumit).
(Arhidiaconul Sebastian Serdaru, Catacombele romane, pp. 48-49)
Ansamblul clădirilor Mănăstirii Zografu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro