Coliba „Sfinții Apostoli” – Schitul Sfânta Ana, Athos

Coliba „Sfinții Apostoli” aparține de Schitul Sfânta Ana și este situată în imediata apropiere a kiriakonului. Conform mărturiilor documentare, aceasta a fost construită în secolul al XVIII-lea.

Coliba „Sfinții Apostoli” a fost ctitorită în anul 1761 de către Patriarhul Chiril al V-lea al Constantinopolului, care s-a retras de pe tronul patriarhal și a viețuit aici ca simplu monah.

Ctitorul colibei „Sfinților Apostoli”, Patriarhul Chiril al V-lea, a ocupat scaunul patriarhal de Constantinopol în două rânduri (28 septembrie 1748 - sfârșitul lunii mai 1751, respectiv 7 septembrie 1752 - 16 ianuarie 1757). În anul 1748 a emis actul de întemeierea a Athoniadei, iar în 1753 l-a chemat la conducerea școlii pe eminentul teolog și savant Evghenie Vulgaris.

După retragerea de pe tronul patriarhal a mers în Sfântul Munte Athos, la Schitul Sfânta Ana, unde a ctitorit Coliba „Sfinții Apostoli”, în anul 1761. Din vremea viețuirii Patriarhului Chiril al V-lea la această chilie a rămas înscrisă o întâmplare de Pateric. După retragerea patriarhului la „Sfânta Ana” ca simplu ascultător, părinţii din schit i-au dat un măgăruş care să-i uşureze osteneala ascultării (îngrijirea unei livezi de măslini). Într-o zi călduroasă de vară, când se întorcea de la livadă la chilie, călare pe măgăruş, s-a învrednicit să vadă doi monahi îmbrăcaţi în haine strălucitoare, care ştergeau animalul de sudoare, spunându-i că el nu merită răcorire pentru că numai animalul s-a ostenit, cărând povara. De atunci, patriarhul căra singur toate poverile. A trecut la Domnul în ziua de 27 iulie 1775. Mormântul său se află în exteriorul absidei sudice a kiriakonului.

Icoanele de pe catapeteasmă au fost realizate de Cuviosul Sfântul Partenie Skourtas, starețul chiliei „Sfântul Gheorghe„ din Kareia și unul dintre părinții colivazi

În lista așezămintelor Schitului Sfânta Ana din anul 1930, Coliba „Sfinții Apostoli” este menționată ca fiind a treia între cele 51 de colibe. În anul 1969, Cuviosul Gherasim Mikraghianitul a alcătuit o nouă listă, iar Coliba patriarhală „Sfinții Apostoli” apare pe poziția a 10 între cele 44 de colibe ce aveau viețuitori la acea vreme.

Astăzi, stareț al colibei este ieromonahul Ioan, care a refăcut întregul așezământ.

(Foto) Schitul „Sfânta Ana” – Athos

De la același autor

Ultimele din categorie