Coliba „Sfinții Apostoli” – Schitul Sfânta Ana, Athos

Coliba „Sfinții Apostoli” aparține de Schitul Sfânta Ana și este situată în imediata apropiere a kiriakonului. Conform mărturiilor documentare, aceasta a fost construită în secolul al XVIII-lea.

Coliba „Sfinții Apostoli” a fost ctitorită în anul 1761 de către Patriarhul Chiril al V-lea al Constantinopolului, care s-a retras de pe tronul patriarhal și a viețuit aici ca simplu monah.

Ctitorul colibei „Sfinților Apostoli”, Patriarhul Chiril al V-lea, a ocupat scaunul patriarhal de Constantinopol în două rânduri (28 septembrie 1748 - sfârșitul lunii mai 1751, respectiv 7 septembrie 1752 - 16 ianuarie 1757). În anul 1948 a emis actul de întemeierea a Athoniadei, iar în 1753 l-a chemat la conducerea școlii pe eminentul teolog și savant Evghenie Vulgaris.

După retragerea de pe tronul patriarhal a mers în Sfântul Munte Athos, la Schitul Sfânta Ana, unde a ctitorit Coliba „Sfinții Apostoli”, în anul 1761. A trecut la Domnul în ziua de 27 iulie 1775. Mormântul său se află în exteriorul absidei sudice a kiriakonului.

În lista așezămintelor Schitului Sfânta Ana din anul 1930, Coliba „Sfinții Apostoli” este menționată ca fiind a treia între cele 51 de colibe. În anul 1969, Cuviosul Gherasim Mikraghianitul a alcătuit o nouă listă, iar Coliba patriarhală „Sfinții Apostoli” apare pe poziția a 10 între cele 44 de colibe ce aveau viețuitori la acea vreme.

Astăzi, stareț al colibei este ieromonahul Ioan, care a refăcut întregul așezământ.

(Foto) Schitul „Sfânta Ana” – Athos

De la același autor

Ultimele din categorie