Kiriakonul Schitului Sfânta Ana – Athos

Kiriakonul Schitului Sfânta Ana din Muntele Athos a fost ctitorit în anul 1680 de către patriarhul ecumenic Dionisie al III-lea, care se retrăsese în Mănăstirea Marea Lavră.

„Sfânta Ana” este cel mai mare şi cel mai vechi schit din Sfântul Munte şi depinde de Marea Lavră. A fost întemeiat în secolul al XIV‐lea, prima obşte urcând în aceste locuri de la Mănăstirea Vuleftiria, distrusă de piraţi. La început, monahii şi‐au construit colibe, apoi chilii mai mari.

Kiriakonul Schitului Sfânta Ana din Muntele Athos a fost ctitorit în anul 1680 de către patriarhul ecumenic Dionisie al III-lea, care se retrăsese în Mănăstirea Marea Lavră. La 25 octombrie 1686, în biserica nouă a schitului au fost aduse de la schitul Provata moaştele Sfintei Ana – partea de jos a piciorului stâng, care este acoperit cu piele. Biserica a fost extinsă și împodobită cu fresce în secolul al XVIII-lea.

Astăzi, în kiriakonul schitului, pelerinul se poate închina la următoarele Sfinte Moaşte: piciorul stâng (partea de jos) al Sfintei Ana, Capul Cuviosului Mucenic Macarie, Capul Cuviosului Mucenic Nectarie, o parte din Moaştele Cuviosului Mucenic Nichita, părticele de la Sfinţii: Vasilie cel Mare, Pantelimon, Ioan Gură de Aur, Artemie, Gheorghe (sânge), Haralambie, Trifon, Teodor, Parascheva.

De asemenea, lângă strana arhierească se află şi Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana. Sunt consemnate nenumărate minuni ale Sfintei Ana care le ajută mai ales pe femeile infertile să dobândească copii, atunci când acestea o cheamă cu credinţă în rugăciunile lor.

(Foto) Kiriakonul Schitului Sfânta Ana – Athos

De la același autor

Ultimele din categorie