Împărtășirea copiilor – ce rânduială trebuie să respectăm?
Doamne ajută! Doresc să aflu rânduiala de a împărtăşi copiii până la vârsta de 7 ani. Dacă au mâncat înainte, mai pot primi Sfânta Împărtăşanie?
Cat de des se pot impartasi bebelusii?
Laura, din punctul meu de vedere bebelușii ar fi de dorit să fie împărtășiți la fiecare Sfântă Liturghie la care sunt duși. Nu există nici un fel de impediment ca să nu se procedeze astfel.
Spor în toate cele bune!
pr. Andrei
Multumesc pt raspuns. Asa am si facut.
Ma iertati parinte. Am un baietel de 8 luni. Il alaptez,am grija inainte de a merge la Sfanta Biserica sa il hranesc bine ca pana la Sfanta Impartasanie sa fie macar 2 ore. Dar se mai intampla sa nu vrea acasa si cand ajungem la Biserica sa ii fie foame. Se mai intampla sa nu fie o ora pana la Impartasit. Sa nu il mai duc la Impartasit?
Doamne ajută!
Ionela, îl poți împărtăși pe micuț. Este însă important și felul în care privește părintele paroh/ duhovnic acest acest aspect. El fiind cel care îl împărtășește, este bine să vorbești cu el despre acest aspect și să procedezi după cum îți va spune.
Dumnezeu să te ajute să îți crești spre mântuire pruncul!
pr. Andrei
Părinte, copilul meu are 18 luni..dimineață când se trezește vrea mâncare si nu il pot ține până la ora 11.45 când se împărtășesc la biserică. Este păcat daca ia împărtășanie ținând cont ca e la vârsta la care nu il pot opri de la mâncare si nici nu înțelege rânduiala. Ce ne sfătuiți?Doamne ajută!!
Doamne ajută!
Alina, nu este păcat dacă îl împărtășești chiar și în aceste condiții, având în vedere vârsta, dar, așa cum spuneam mai sus, trebuie să ții cont și de ceea ce spune părintele paroh despre asta.
Împărtășiți-l cât mai des și bucurați-vă de acest dar minunat de la Dumnezeu!
Dumnezeu să te binecuvânteze și să vă mântuți cu toții!
pr. Andrei
Doamne ajuta!
Eu mi am impartasit nepotica de la 6 saptamani de cand a fost botezata in fiecare duminica si sarbatoare(cu rare exceptii). Parintele nostru ii impartaseste pe cei mici pana in 3 ani (pe cei care nu mai sunt nou nascuti trebuie sa nu manance sau sa bea cand incepe Sfanta Liturghie). Dupa 3 ani nu i am mai dat sa manance dimineata (rar apa pana la liturghie). Si asa s a invatat ca nu bea si nu mananca pana la momentul impartasirii. Acum are 5 ani si jumatate. Alti parinti sunt de parere sa fie copiii impartasiti dimineta daca nu pot sta nemancati. De asemenea la o manastire din tara nu a vrut parintele sa o impartasasca fiindca (avea cam 2 ani) bause lapte dimineata.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Unde ne vom putea împărtăși în aceste vremuri tulburi?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Copiii de la sânul maicii lor (sugari) pot fi împărtăşiţi chiar dacă au mâncat. Copiii mai mari trebuie să ţină puţin ajunare, adică să nu mănânce înainte de Sfânta Împărtăşanie.
Pr. I. Istrati