Sufletul de copil este ca o perlă în mâna părinților

Copilul e încă mic şi plin de teamă. Se înspăimântează uşor şi de chipul tău şi de cuvintele tale şi de orice altceva. Fă uz de puterea pe care o ai asupra lui, dar aşa cum trebuie. Dacă fiul tău creşte bine, tu vei fi primul care se va bucura.

Dacă lecţiile bune se întipăresc în suflet cât este încă fraged, nimeni nu le va şterge, pentru că, odată întipărite, se vor întări ca o pecete în ceară.

Copilul e încă mic şi plin de teamă. Se înspăimântează uşor şi de chipul tău şi de cuvintele tale şi de orice altceva. Fă uz de puterea pe care o ai asupra lui, dar aşa cum trebuie. Dacă fiul tău creşte bine, tu vei fi primul care se va bucura, şi al doilea va fi Dumnezeu. Ostenindu-te pentru fiul tău, pentru tine te osteneşti.

Se spune că perlele imediat ce le scoţi din mare sunt ca apa. Dacă pescarul care le scoate din cochilie e priceput, pune în palmă picătură aceea şi, mişcându-şi mâna cu atenţie în toate direcţiile, o modelează şi îi dă o formă foarte frumoasă. Dacă perla proaspăt scoasă apucă să se întărească, el nu-i mai poate da ce formă doreşte. Când un material e moale, e foarte uşor de modelat şi ia orice formă şi orice chip doreşti. Dacă apucă însă să se întărească definitiv, nu-i deloc uşor să-i schimbi forma sau înfăţişarea.

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Părinţii şi educarea copiilor, Editura Agapis, 2010, p. 60)

De la același autor

Ultimele din categorie