Bărbatul și femeia sunt egali înaintea lui Dumnezeu
Firile amândurora, a femeii și a bărbatului, au fost plăsmuite asemenea, după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, iar faptele lor sunt judecate egal; egale le sunt şi premiile, egală le este şi osânda.
„Şi a făcut Dumnezeu pe om, după chipul lui Dumnezeu l-a făcut pe dânsul” (Facerea 1, 27).
Aici ar putea zice degrabă femeia: „Care este cuvântul despre mine? Aici a fost făcut bărbatul”. Căci, zice, n-a spus „femeia” (de fapt, literal ar fi „oama”, adică termenul „om” cu articol feminin; în textul Scripturii, termenul „om” este articulat, fireşte, cu articolul masculin) sau simplu „om”, ci a arătat prin adăugarea articolului partea bărbătească.
Însă, ca să nu rămână cineva nedumerit, folosindu-se de denumirea de om numai la bărbat, a adăugat: „parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut pe dânşii”, ca să cunoşti că şi femeia are faptul de a fi făcută după chipul lui Dumnezeu, [ca] şi bărbatul. Căci firile amândurora au fost plăsmuite asemenea, iar faptele lor sunt judecate egal; egale le sunt şi premiile, egală le este şi osânda.
Să nu se pretexteze că femeia este mai nevolnică, pentru că aceasta este în privinţa trupului; sufletul are într-adevăr în mod egal putere comună în privinţa bărbăţiei. Deci, fiindcă bărbatul a luat aceeaşi cinste cu femeia de a fi după chipul lui Dumnezeu, pentru această aceeași cinste, au şi virtutea şi dispoziţia spre fapte bune şi nu se mai găseşte nicio scuză. (...) Căci, deşi a fost plămădită, într-un cuvânt, mai delicată, totuși femeia este gata spre împreună-pătimire, tare în răbdare, încordată în privegheri.
(Sfântul Vasile cel Mare, Omilii la facerea omului. Omilie despre Rai, traducere din limba greacă de Ieromonah Lavrentie Carp, Editura Doxologia, Iași, 2010, pp. 52-53)
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro