Milostivirea și iubirea față de semeni - drumul spre mântuire

Omul trebuie să se îngrijească de sufletul său, care devine flămând dacă nu-i dăm rugăciune, însetat dacă nu-i dăm smerenie şi gol dacă nu-l umplem cu iubirea faţă de Dumnezeu şi de oameni.

Judecata va avea drept criteriu milostivirea şi iubirea faţă de alţii. Aşa ne spune Evanghelia din această zi - că ne vom prezenta cu toţii la judecată şi vom fi întrebaţi dacă am avut milă de cel sărac, de cel flămând, de cel gol, de cel în închisoare. Şi spun Sfinţii Părinţi care au explicat acest cuvânt din Evanghelie că această milă la care noi suntem chemaţi se arată în mai multe feluri.

În primul rând, milostivirea faţă de cel mai sărac este sensul cel mai uşor de înţeles şi cel mai la îndemână de pus în practică. Un al doilea înţeles de referă la grija de a nu-l răni sau jigni pe celălalt prin cuvinte nepotrivite, blesteme sau comportamente inadecvate. În al treilea rând, mila se arată prin faptul că fiecare, în locul nostru de muncă şi în ascultarea noastră, facem ceea ce se cuvine, arătând respect, corectitudine şi consideraţie faţă de semeni.

Un alt înţeles este acela că omul trebuie să se îngrijească de sufletul său, care devine flămând dacă nu-i dăm rugăciune, însetat dacă nu-i dăm smerenie şi gol dacă nu-l umplem cu iubirea faţă de Dumnezeu şi de oameni.

(Fragment din cadrul cuvântului de la Duminica Înfricoșătoarei judecăți (a Lăsatului sec de carne), ținut de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Dumeni, Protopopiatul Dorohoi)

De la același autor

Ultimele din categorie