Lumea este plină de vorbe, dar puțini sunt care pun poruncile Evangheliei în practică

Prind foarte bine și cuvântul duhovnicesc, sfatul, mustrarea, îndemnul, predica, cărțile bune. Dar de la cuvinte trebuie să trecem și la fapte, că „după faptele tale te voi judeca” zice Domnul.

Lumea este plină de vorbe, dar puțini sunt care pun poruncile Evangheliei în practică. Prind foarte bine și cuvântul duhovnicesc, sfatul, mustrarea, îndemnul, predica, cărțile bune. Dar de la cuvinte trebuie să trecem și la fapte, că după faptele tale te voi judeca zice Domnul, căci și Dumnezeu a creat lumea numai cu cuvântul si era bună foarte!

Încă și sfinții mărturiseau pe Hristos prin cuvânt, învățau și scriau cărți inspirate din Sfânta Evanghelie. Dar noi, cei de azi, suntem oameni păcătoși. Noi trebuie să vorbim puțin și numai ce este de folos spre lauda lui Dumnezeu. Spunea un filozof într-o carte: Cine spune tot ce știe, acela știe puțin și prost! Dacă am fi făcut și noi în viață măcar a zecea parte din cât i-am învățat pe alții, tot ne-ar mântui Dumnezeu!

(Arhimandritul Ioanichie BălanPărintele Paisie duhovnicul, Editura Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași, 1993, p. 73)

De la același autor

Ultimele din categorie