Păcatele făcute cu mintea și ispitele care se strecoară neobservate

Cuvinte duhovnicești

Păcatele făcute cu mintea și ispitele care se strecoară neobservate

    • Păcatele făcute cu mintea și ispitele care se strecoară neobservate
      Foto: Ștefan Cojocariu

      Foto: Ștefan Cojocariu

Diavolii iau faţa celuia ce ne urăşte sau ne-a ocărât sau ne-a făcut vreun rău, şi răscolesc amintirea răului pe care ni l-a făcut şi însoţesc ţinerea în minte a răului cu imaginaţia şi dau război grozav sufletului.

Cele douăsprezece trepte ale păcatului – Introducere

Primele două trepte ale păcatului

A treia, a patra și a cincea treaptă a păcatului

După această treaptă, trece în a şasea treaptă a păcatului, care este învoirea. Dacă a cedat de bună voie în această luptă să se învoiască cu gândul pătimaş, cu gândul păcatului, a trecut acum în treapta a şasea a păcatului şi trece de bunăvoie de la învoire la imaginaţie şi începe să şi le închipuie.

A şaptea treaptă este păcatul cu mintea. După ce omul a primit un gând pătimaş, începe a se îndulci cu mintea. Omul de la gând începe a-şi imagina păcatul. Ori îşi închipuieşte faţa femeii pe care o iubea cu patimă, sau cândva a avut patimă asupra ei, ori îşi închipuie faţa aceluia pe care-l urăşte. N-ai păţit câteodată, când stai la rugăciune şi e cineva care te urăşte şi ai ciudă pe el, parcă te sfădeşti cu el? Parcă dacă ar fi acolo, de faţă, i-ai zice ceva. Acum mintea este în luptă în treapta a şaptea.

Diavolii iau faţa celui ce ne urăşte sau ne-a ocărât sau ne-a făcut vreun rău, şi răscolesc amintirea răului pe care ni l-a făcut şi însoţesc ţinerea în minte a răului cu imaginaţia şi dau război grozav sufletului; ori cu faţa celei pe care a iubit-o cu patimă, din partea poftitoare a sufletului, ori pe aceea pe care a urât-o sau te-a urât pe tine şi ţi-a făcut necaz.

Sau cu banul, dacă-ţi place. Îţi înfăţişează punga de-acum, lădiţa cu parale, haine multe, slavă deşartă, boi mulţi, oi multe, cai mulţi, avere multă, şi aşa mai departe. Dacă l-ai scăpat din treapta învoielii, el de acum imaginează, că dracul se numeşte „zugrav vechi”. Ştie să zugrăvească mult mai mult decât ştii tu. Până ce i-ai dat voie. Zugrăveşte şi femei şi oameni şi târguri, ce vrei.

(Arhimandrit Ilie Cleopa, Ne vorbește Părintele Cleopa, volumul VI, ediția a II-a, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, pp. 39-40)

 

Citește și:

A opta treaptă a păcatului

A noua și a zecea treaptă a păcatului

Ultimele două trepte ale păcatului

Citește despre: