Dragostea, simplitatea și decența – să fie de nelipsit în recuzita credinciosului

Reflecții

Dragostea, simplitatea și decența – să fie de nelipsit în recuzita credinciosului

    • Dragostea, simplitatea și decența – să fie de nelipsit în recuzita credinciosului
      Foto: Ștefan Cojocariu

      Foto: Ștefan Cojocariu

„Astăzi oamenii știu să citească în cărți, și în engleză, și în germană, dar nu mai știu să citească în icoane. Este suficient să ne aruncăm privirea asupra unei icoane și să vedem acolo, pe chipul Maicii Domnului, de exemplu, ce înseamnă buna-cuviință, ce înseamnă simplitate, decență și astfel nu mai e nevoie de prea multe cuvinte”, spune ierodiaconul Vasile de la Mănăstirea Bistrița.

Preacuvioase Părinte, cum se cuvine să stăm înaintea lui Dumnezeu, în sfânta biserică?

În Psalmul 50 zice Prorocul David: „Jertfa plăcută lui Dumnezeu este duhul umilit, inima înfrântă și smerită” – aceasta este starea pe care o vrea Dumnezeu de la noi. Toată ființa noastră trebuie să fie pregătită pentru venirea la biserică, începând de la starea lăuntrică. Să venim cu frică de Dumnezeu, cu credință, cu dragoste, cu frângere de inimă, cu dorința fierbinte de a ne întâlni cu Dumnezeu și de a cunoaște voia Lui, de a ne ruga lui Dumnezeu și de a asculta cuvântul Lui. Să venim cu sentimentul vameșului, nu cu cel al fariseului.

Apoi, vom fi atenți la vestimentație. De multe ori, oamenii cred că nu contează cum vii îmbrăcat, fiindcă Dumnezeu se uită la inimă, nu la haine. Să știți că nu este așa. În Sfânta Scriptură găsim mai multe locuri în care sunt poruncite anumite rânduieli legate de modul în care ne îmbrăcăm. Acest lucru trebuie să-l aibă în vedere atât bărbații, dar mai cu seamă femeile.

Buna-cuviință, decența trebuie să ne caracterizeze. De multe ori, acest cuvânt – decența – nu mai spune aproape nimic. Dar noi știm că icoana este Biblia neștiutorului de carte. Astăzi oamenii știu să citească în cărți, și în engleză, și în germană, dar nu mai știu să citească în icoaneEste suficient să ne aruncăm privirea asupra unei icoane și să vedem acolo, pe chipul Maicii Domnului, de exemplu, ce înseamnă buna-cuviință, ce înseamnă simplitate, decență și astfel nu mai e nevoie de prea multe cuvinte.