Tratamente externe pe bază de turiță-mare

Agrimonia eupatoria sau turița-mare este o plantă de origine europeană, care se găsește în zonele de câmpie și cele montante, în luminișuri, la marginea drumurilor, pe pajiști sau în livezi.

Boli de piele, afte, stomatite, gingivite, faringită - puneți 10 g de plantă tocată mărunt în 200 ml de apă fierbinte, acoperiți vasul și lăsați-l la infuzat timp de 15 minute. Strecurați și, în funcție de caz, aplicați comprese pe zonele afectate sau clătiți gura de câteva ori pe zi.

Tumori, luxații, entorse - într-un vas emailat puneți o mână de turiță-mare, o mână de tărâțe de grâu, o jumătate de linguriță de drojdie și 500 ml de apă. Puneți vasul pe foc mic și lăsați să fiarbă timp de 30 de minute. Strecurați, iar partea solidă puneți-o într-un săculeț din pânză, pe care apoi îl aplicați pe zona bolnavă.

Amigdalită, abces oral, inflamații bucale, inflamații ale gâtului - în 500 ml de apă clotită se pune o mână de frunze de plantă și se fierb, la foc mic, pentru 15 minute. Lichidul limpede se folosește pentru gargară. Procedeul se repetă de 4-5 ori pe zi.

Vaginită - în 500 ml de apă fierbinte se pun 50 g de plantă. Se lasă la infuzat timp de 20 de minute, după care se strecoară, iar lichidul limpede se folosește pentru spălături intime, cu ajutorul unui irigator.

Plăgi, răni, afecțiuni inflamatorii oculare - în 250 ml de apă fiebinte se pun 15 g de plantă. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară, iar cu lichidul limpede se efectuează spălături locale.

Varice, ulcerații varicoase - într-un litru de vin roșu bio sau organic se pun 200 g de plantă și se fierbe timp de 30 de minute, la foc mic, după care se lasă la răcit, iar când lichidul este călduț se strecoară. Lichidul limpede este folosit pentru spălături locale.

Răni, contuzii, înțepături de insecte - frunzele proaspete, zdrobite se aplică local.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

De la același autor

Ultimele din categorie