(Foto) Colina Karyes – colina Sfinților Mucenici Rafail, Nicole și Irina din Insula Lesvos
Colina Karyes din Thermi, Insula Lesvos este locul unde astăzi este așezată Mănăstirea „Sfântul Mucenic Rafail”. Denumirea de „Karyes” vine de la mulțimea asceților ce se nevoiau aici. O parte dintre acești călugări sihaștri au fost ucenici ai Sfântului Ierarh Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului. Aici a existat o mănăstire de călugări la început, iar mai apoi una de maici. Mănăstirea a fost distrusă de pirați în anul 1235, pe 11 mai. Maicile din mănăstire, în numar de 30, au avut mult de suferit de pe urma cruzimii păgânilor. Maica Olimpia a primit moarte martirică. După acest eveniment, locul a ramas ruinat.
În anul 1433, mănăstirea ruinată va fi rezidită de către o creștină din parțile locului, pe numele ei Melpomena, împreuna cu familia ei. Tot aici, călugării mănăstirii au deschis un azil de bătrâni și o cantină pentru săracii din zonă. Ultimul stareț al mănăstirii a fost Sfântul Rafail, martirizat de către turci, în anul 1463, împreună cu alți creștini. Atunci mănăstirea a fost din nou distrusă, fiind incendiată în întregime. A fost voia Domnului ca sfintele moaște să fie aflate după aproape 500 de ani, iar descoperirea lor să se facă chiar sub îndrumarea sfinților mucenici. Ei s-au arătat în vise sau vedenii unor oameni credincioși cărora le-au descoperit mucenicia lor, dar și unde trebuiau să sape ca să găsească urme ale sfintei mănăstiri.
Actuala mănăstire a fost construită sub îndrumarea Maicii Starețe Evghenia, ce a venit pentru prima dată pe Colina Karyes în data de 27 martie 1964, la rugămintea Mitropolitului Iocov al II-lea al Mitilenei, precum și a arătării Sfântului Rafail, spunându-i că ea va fi cea care va trebui să construiască mănăstirea sa. Și-a început lucrarea într-un cort. A scris numeroase cărți premiate la nivel internațional (170 cărți). Cărțile ei au fost singura sursă de venit pe care Maica Stareță a folosit-o pentru construirea mănăstirii și pentru activitățile sale filantropice.