În Grădina Ghetsimani – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
Iată-ne în Grădina Ghetsimani, locul de rugăciune și liniște cel mai iubit de Domnul nostru Iisus Hristos din tot Ierusalimul! Ea se află de o parte și de alta a pârâului Cedrilor, care în timpul verii nu are nici un pic de apă. Ce liniște era odinioară în această tainică grădină, unde venea Domnul să se roage! Astăzi au mai rămas doar câțiva măslini uriași, care se crede că au fost martori ai rugăciunii și prinderii lui Iisus Hristos.
Grădina Ghetsimani se întinde pe circa 20 hectare de teren, plantat în special cu măslini. Cea mai mare parte din grădină o stăpânește Biserica Ortodoxă, iar a doua este în posesia Bisericii Romano-Catolice. Pârâul Cedrilor curge numai în lunile de iarnă, când plouă și uneori chiar ninge. Prin mijlocul grădinii trece șoseaua asfaltată ce duce la Betania, Ierihon, Marea Moartă și la Marea Tiberiadei. Circulația mașinilor este așa de intensă, încât cu greu te poți aduna și reculege un ceas sau două în timpul zilei.
În Grădina Ghetsimani se află patru locuri de închinare, dintre cele mai importante pentru toată lumea creștină: Mormântul Maicii Domnului, Peștera Ghetsimani, unde S-a rugat Iisus Hristos cu sudori de sânge (Luca 22, 44), Piatra prinderii lui Iisus, unde se află astăzi o biserică catolică, și biserica Sfântului Arhidiacon Ștefan.
(Arhimandritul Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, ediția a VI-a, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 23-24)
Locul botezului lui Hristos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro