Izvorul nesecat al minunilor Maicii Domnului de la Horăicioara
Părintele Spiridon de la Mănăstirea Horaița își amintește că în 1995, pe când la Horăicioara era egumen Părintele Naum, Dumnezeu să-l odihnească, a venit la mănăstire o bătrânică fără vedere. Familia a adus-o și femeia s-a închinat la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, aflată în pridvorul bisericii. Cu multă dragoste, părintele a îndemnat-o să meargă la izvor, să ia apă și să-și spele ochii, iar mai apoi să bea, și într-adevăr femeia și-a recăpătat vederea.
Împărăteasa Cerurilor și-a ales locuri și suflete curate, spre a-și revărsa darurile milostivirii Sale. A privit cu milă, dar și cu dragoste de Mamă la rugăciunile fierbinți ale monahilor de la Horăicioara, care sufereau de lipsa apei, și a făcut să izvorască apă dintr-o stâncă aflată la mică depărtare de biserica mănăstirii.
Minunea se petrecea în timpul stăreţiei arhimandritului Ermoghen Buhuș (1837-1877). Tradiția spune că toți călugării s-au zăvorât în bordeie și s-au hotărât ca 40 de zile să nu mănânce și să nu guste apă, rugându-se neîncetat. Dumnezeu le-a ajutat, iar la 40 de zile primul monah care a ieșit din bordei ar fi văzut-o pe Maica Domnului lovind cu toiagul chiar în locul unde este astăzi izvorul.
Acest izvor, singura sursă de apă din împrejurimi, a fost binecuvântat cu darul tămăduirii bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor care veneau cu credinţă la Maica Domnului de la Horăicioara. Renumele său a impus alegerea celui de-al doilea hram al mănăstirii: Izvorul Tămăduirii, pe lângă cel dintru început, Buna Vestire.
Femeia care și-a recăpătat vederea
Părintele Spiridon de la Mănăstirea Horaița își amintește că în 1995, pe când era egumen la Horăicioara Părintele Naum, Dumnezeu să-l odihească, a venit la mănăstire o bătrânică fără vedere. Familia a adus-o și femeia s-a închinat la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, aflată în pridvorul bisericii. Cu multă dragoste, părintele a îndemnat-o să meargă la izvor, să ia apă și să-și spele ochii, iar mai apoi să bea și într-adevăr femeia și-a recăpătat vederea.
La Mănăstirea Horaiţa se organizează în fiecare an, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, un lung și smerit alai de la Horaiţa la Horăicioara. Sute de credincioși, veniți din toate părțile, o slăvesc pe Maica Domnului, cea care nu și-a depărtat mila Sa de la noi.
De atunci și până astăzi, izvorul minunilor Maicii Domnului de la Horăicioara nu a secat, mângâind dureri de nevindecat, alinând suferințe adânci și biruind moartea cea sufletească.
„Râuri de tămăduiri izvorăști, Fecioară, celor care cu credință aleargă neîncetat la izvorul tău, Dumnezeiască Mireasă!”
Procesiunea de Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Horaiţa la Mănăstirea Horăicioara (Galerie Foto)
Pirgul Mănăstirii Tazlău
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro