Postul înseamnă comuniune cu oamenii și cu Dumnezeu
Nu trebuie să stricăm postul, nu trebuie să stricăm rânduiala. Nu pentru că a mânca este păcat, ci pentru că noi ne caracterizăm prin rânduială. E important dacă este sau nu este rânduială, pentru că Dumnezeul nostru este Dumnezeul rânduielii, Dumnezeul nostru este Dumnezeul ordinii, nu al indisciplinei.
Dumneavoastră știți că la Botez ne botezăm în apă. Dar mai știți că ne ungem cu Sfântul Mir, și ne ungem în unire cu toții. Mai e, însă, încă o unire, încă o rânduială. Acum, când noi ținem post, cu noi mai țin post sute de mii, milioane, zeci de milioane.
Suntem 226 de milioane de ortodocși în lume. Nu suntem așa mulți, pentru că Ortodoxia este calea strâmtă și la Ortodoxie nu vine oricine. Nu putem ști câți țin post, dar cel puțin zeci de milioane deodată ținem post. Deodată.
De aceea, nu trebuie să stricăm postul, nu trebuie să stricăm rânduiala. Nu pentru că a mânca este păcat, ci pentru că noi ne caracterizăm prin rânduială. E important dacă este sau nu este rânduială, pentru că Dumnezeul nostru este Dumnezeul rânduielii, Dumnezeul nostru este Dumnezeul ordinii, nu al indisciplinei.
(Preotul Nicolae Tănase, Să nu-L răstignim iarăși pe Hristos, Editura Agaton, Făgăraș, 2011, p. 116)
Botezul – cea mai veche Taină
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro