Pr. Constantin Necula: „Știți prin ce e aurită, de fapt, Catedrala Națională? Prin tandrețea deosebită a oamenilor care au atins piatra și au făcut ca ea să fie vie”
Catedrala Națională este aurită de oamenii aceia care muncesc acolo non-stop, de dimineață până seara, e aurită de nădejde și de faptul că este una dintre cele mai importante construcții pe care le are Ortodoxia astăzi.
„Aurul pe care îl are catedrala nu este minereu, ci este un aur mult mai de preț. Poate că este momentul să spunem că ea este deja aurită. Catedrala Națională este aurită de oamenii aceia care muncesc acolo non-stop, de dimineață până seara, e aurită de nădejde și de faptul că este una dintre cele mai importante construcții pe care le are Ortodoxia astăzi. E aurită de frumusețea tuturor oamenilor care au lucrat acolo. Eu i-am văzut în repetate rânduri, pentru că nu am fost martor doar în clipa în care s-a sfințit. I-am văzut muncind, i-am văzut stând în macara în vreme de furtună și pe timp de ploaie. Știu cum s-au ales pietrele, știu cine le-a cărat și am rămas entuziasmat de cum a fost așezat fiecare lucru de acolo. Știți prin ce e aurită, de fapt, Catedrala Națională? Prin tandrețea deosebită a oamenilor care au atins piatra și au făcut ca ea să fie vie. Eu cred că s-a uitat că ea este singura construcție dintr-o zonă dezurbanizată cu totul. Aveam o amintire despre regiunea aceea, Uranus, din București, dar o uitasem. Într-una dintre plimbările mele cu tata pe acolo, pe când eram mic, am urcat scările de acolo, care au fost dărâmate, și mi-am dat seama, acum, că acele scări nu erau altceva decât începutul acestei catedrale - o scară care ne duce la cer.”
(*** Fragment dintr-un interviu cu părintele Constantin Necula, înregistrat în cadrul Conferinţei inaugurale a Asociaţiei Teologice Ortodoxe Internaţionale (IOTA), desfășurată la Iași în perioada 9-12 ianuarie 2019)
Click aici pentru interviul video integral: În dialog cu părintele Constantin Necula, despre românii și România de astăzi.