Putem schimba oamenii prin propriul nostru exemplu

Cuvinte duhovnicești

Putem schimba oamenii prin propriul nostru exemplu

    • Putem schimba oamenii prin propriul nostru exemplu
      Foto: Ioana Onofrei

      Foto: Ioana Onofrei

Schimbarea va avea loc atunci când rânduiește Dumnezeu. Dacă te schimbi pe tine însuți, devii un exemplu viu pentru persoana pe care vrei să o schimbi, dacă devii idealul său și aceasta vede că ești fericit, atunci se va întâmpla.

Maică, atunci când vedem că o persoană greșește cu ceva, cum putem să schimbăm acel lucru?

Este o mare greșeală să credem că putem schimba o persoană prin simpla noastră încercare. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Se poate face prin exemplul propriei tale vieți. Nu se poate realiza niciodată sau foarte rar prin efort, vorbind, purtând discuții în contradictoriu şi aşa mai departe. Schimbarea va avea loc atunci când rânduiește Dumnezeu. Dacă te schimbi pe tine însuți, devii un exemplu viu pentru persoana pe care vrei să o schimbi, dacă devii idealul său și aceasta vede că ești fericit, atunci se va întâmpla. Este foarte bine să ne rugăm pentru cineva, dar nu trebuie să încercăm să schimbăm acea persoană. Schimbarea stă numai în mâna lui Dumnezeu.

El are un plan pentru viața fiecăruia. Pentru toți oamenii. Suntem liberi, dar ceea ce nu știm este că El știe ce vom face. Pentru că El știe totul. Dumnezeu știe fiecare pas al vieții noastre până în ultimul moment. Noi nu știm.

Și dacă am încerca mai mult să ne unim cu Dumnezeu, atunci nu ar trebui să facem nimic, pentru că am deveni automat un exemplu pentru cei pe care ne-am dori să-i vedem mergând pe Calea Lui. Este firesc totuși ca tu, atât de tânără și cu atâta dragoste pe care Dumnezeu a sădit-o în inima ta, să nu poți înțelege, cel puțin la început, să te simți dezamăgită și să spui Ce situație! Atât de mult efort și totuși niciun rezultat!. Dar te-ai gândit vreodată că Dumnezeu spune același lucru despre noi? Am iertat de atâtea ori, am arătat îndurare de nenumărate ori... Și totuși...

Următorul pas ar trebui să fie rugăciunea. Fără a judeca acea persoană.

(Maica Gavrilia. Asceta iubirii, Editura Episcopiei Giurgiului, 2014, pp. 245-246)