Recomandări pentru utilizarea „propolisului vegetal“ din muguri de plop
Răşina din mugurii de plop constituie o sursă vegetală de propolis, cu proprietăţi antiseptice, antimicotice, astringente, cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, calmante, analgezice, expectorante, diuretice, tonice şi balsamice.
Acţiunile specifice ale mugurilor de plop au fost valorificate încă din vremurile îndepărtate, datorită virtuţilor terapeutice constatate în decursul timpului.
În afecţiunile respiratorii, mugurii de plop au efecte benefice în bronşite acute şi cronice, astm bronşic, tuse de diferite etiologii, traheită, laringită, dureri de gât, gripă, guturai, hemoragii pulmonare şi tuberculoză. Se recomandă tinctura din muguri (câte 50-100 picături pe o bucată de pâine, de patru ori pe zi, sau patru linguriţe de tinctură combinate cu patru linguri de miere, luând câte o linguriţă din oră în oră). Tratamentul are efecte de expectorant şi fluidizant al secreţiilor bronşice, antiviral, antiseptic şi stimulent imunitar.
În reumatism, spondiloză anchilozantă şi sciatică, tinctura prezintă acţiune sedativă (în dureri), şi antiinflamatoare (în artroze), datorită prezenţei salicinei. Se utilizează câte 50 picături de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, într-o cură de 2-3 luni. Întrucât salicina este prezentă în mugurii de plop, în scoarţă de salcie şi în creţuşcă, este indicată utilizarea acestei combinaţii de plante cu efecte sporite în tratarea reumatismului.
În afecţiunile tumorale, fibrom, adenofibrom, chisturi şi cancere se recomandă tinctura din muguri de plop (câte 50 de picături luate intern de 4 ori pe zi). Extern se pun comprese cu tinctură pe zona afectată timp de două ore, la intervale de 2-3 zile. După ce se ridică compresa, pielea se ţine la aer liber timp de 15-20 minute şi se unge cu o cremă de gălbenele. În combaterea cancerului, mugurii au efecte în stimularea imunităţii, în reglarea hormonală şi acţiune citostatică directă. Se ia câte o linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, într-o cură prelungită de minimum 3 luni.
În afecţiunile digestive, tratamentele cu muguri sunt eficiente în ulcerul gastric, diaree, colite de fermentaţie şi de putrefacţie, helmintiază (infestare cu Giardia) şi anorexie (lipsa poftei de mâncare). Este eficace tinctura din muguri (50-100 picături) cu care se îmbibă bucăţele de pâine albă, uscată sau prăjită. De asemenea, se consideră oportună o cură de 3 săptămâni cu pulbere din muguri uscaţi (câte 3-4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol).
În bolile sistemului nervos, tinctura (câte 50 picături de 3-4 ori pe zi) acţionează în dureri de cap, accese de febră şi stări de astenie fizică şi psihică.
În tratarea afecţiunilor dermatice s-au constatat cele mai diversificate efecte, mai ales în leziunile cutanate, răni dureroase, ulceraţii atone, ulcere varicoase, arsuri, degerături, acnee, herpes, bube dulci, eczeme, micoze, foliculită, hemoroizi, fisuri anale şi cancer de piele. Se aplică comprese cu tinctură de muguri care favorizează cicatrizarea şi vindecarea rapidă. După comprese se lasă zona în aer liber pentru a se zvânta, iar apoi se aplică un unguent din muguri pentru refacerea tegumentelor.
Reţetele de preparare a produselor:
- infuzie dintr-o linguriţă muguri uscaţi la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi, având efecte expectorante (în astmul bronşic), diuretice, antiseptice (în inflamaţiile căilor urinare) şi calmante (în tratamentul cancerului);
- tinctură din 25 grame muguri zdrobiţi care se macerează timp de 10 zile în 100 ml alcool 900; se iau câte 15 picături diluate în 50 ml apă, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de mese, contra bolilor respiratorii cu expectoraţii abundente, în afecţiunile vezicii urinare şi în hemoragiile interne;
- vin tonic din 100 grame muguri zdrobiţi, care se macerează timp de 10 zile într-un litru de vin alb; se adaugă 50 g coajă de lămâie sau de portocale şi se beau 3 pahare pe zi, înainte de mese, tratamentul fiind recomandat în caz de tuberculoză pulmonară;
- sirop din 10 ml tinctură din muguri de plop, 20 ml tinctură de roiniţă şi 200 ml sirop din fructe; se consumă câte o lingură de 4-5 ori pe zi în terapia bronşitei cronice;
- pulbere din muguri uscaţi şi măcinaţi fin din care se ia câte o linguriţă rasă de 3-4 ori pe zi prin ţinere sub limbă timp de câteva minute; se recomandă la persoanele care nu tolerează alcoolul din tincturi şi la suferinzii de ficat şi cancer. Pulberea are miros identic cu propolisul şi este bine tolerată de organism.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro