Responsabilitatea împărtăşirii cu Sfintele Taine
Câte fapte bune ai fi putut să faci într-o săptămână şi n-ai făcut? Sau răutăţile pe care le-au făcut alţii din cauza noastră!? Ori bunătăţile pe care nu le-au făcut alţii, fiind împiedicaţi de noi!? Acestea se numesc păcatele lipsirii sau faptele bune pe care le-ai omis sau te-ai eschivat să le împlineşti.
– Dacă mă spovedesc şi mă împărtăşesc într-o Duminică, pot să mă împărtăşesc şi următoarea Duminică, fără să mă mai spovedesc?
– Nu. Adică poţi să te împărtăşeşti, dacă nu greşeşti! Dar aş vrea să-l cunosc şi eu pe acel creştin care într-o săptămână să nu greşească. Fie că a vorbit de rău, nu s-a rugat suficient şi permanent... Nu cred că ar putea reuşi cineva să fie pregătit fără spovedanie. Ca să te împărtăşeşti în fiecare Duminică e cam des. Câte fapte bune ai fi putut să faci într-o săptămînă şi n-ai făcut? Sau răutăţile pe care le-au făcut alţii din cauza noastră!? Ori bunătăţile pe care nu le-au făcut alţii, fiind împiedicaţi de noi!? Acestea se numesc păcatele lipsirii sau faptele bune pe care le-ai omis sau te-ai eschivat să le împlineşti. Nu prea întâlnesc la cei pe care-i spovedesc să-mi mărturisească: „Puteam să fac cutare lucru, dar m-am eschivat, puteam să împlinesc cutare faptă bună, dar am amânat”. Vedeţi, şi asta înseamnă o curăţire. Şi eu recomand tuturor să se spovedească bine, ceea ce înseamnă să te gândeşti la spovedit cu mult timp înainte, adică să-ţi faci mereu acest control, iar la spovedit să te duci pregătit. Te ajută părintele duhovnic, căci s-ar putea să uiţi unele lucruri, dar în orice caz, nu te duce nepregătit sau din obişnuinţă. Subliniez: Nu se poate să mergi la împărtăşit fără ca mai întâi să fi primit dezlegare de păcate.
(Părintele Arsenie Papacioc, Despre pregătirea continuă în vederea împărtăşirii cu Sfintele Taine în Antologie alcătuită de Ieromonah Benedict Stancu – Despre spovedanie şi împărtăşirea cu Sfintele Taine, Editura Elena, p. 235)
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro