Rezumatul vieții omului – un drum ce duce la Veșnicie
Cred că viața lumească este aidoma pântecelui mamei. Cu o diferență: în pântecele mamei, libertatea este la mamă – iar în pântecele vieții lumești, libertatea este la noi!
Cărbunele are un mic diamant în interior! Dacă stă în ploaie, materia cărbunelui se dizolvă, iar micul diamant rămâne pentru o veșnicie!
Aici se află rezumatul vieții omului! Suntem făcuți din țărână, ne topim repede! Dar sufletul rămâne și se înalță! Nu adorm fără să mă gândesc la momentul în care voi sta înaintea lui Dumnezeu și Îi voi spune: „Doamne, ce ți-am dat eu Ție?”… De aceea, cred că viața lumească este aidoma pântecelui mamei. Cu o diferență: în pântecele mamei, libertatea este la mamă – iar în pântecele vieții lumești, libertatea este la noi!
Am auzit de foarte multe ori întrebarea: „Dacă sufletul este singura materie a omului care pășește în viața veșnică, de ce se mai face slujba de înmormântare? Pentru ce sicriu?”. Iată, spunea părintele Arsenie Papacioc: „Și trupul merge cu sufletul spre mântuire! Dar se oprește la vremea cuvenită!”.
Voi da un exemplu colocvial pentru a întări si explica afirmația părintelui: putem intra cu mașina în magazin? Nu o lăsăm în parcare? Vedeți, dragilor, trupul ajută sufletul să se mântuiască, dar libertatea îi pune piedici. „Azi e sâmbătă, nu mă duc la Biserică! Maine este o altă zi! Am eu timp!” Nu, ziua de mâine nu este a ta! Dumnezeu decide dacă ți-o dă sau nu.
Referitor la întrebarea despre înmormântare. Rânduiala înmormântări este o mângâiere pentru cei rămași, dar și un ritual pentru dezlegarea blestemelor și păcatelor care s-au așternut asupra trupului! Sicriul este doar o formă de protecție pentru trupul celui trecut la Domnul!
Unii dintre călugări sunt înmormântați fără sicriu. De ce? Pentru că au înțeles cu adevărat că viața lumească este un pod peste care trecem repede. Muntele de aur duhovnicesc ce ne așteaptă la capătul acestuia contează!
Am susținut o serie de conferințe, iar la fiecare am început cu formula: „Hristos a înviat!”. Această afirmație anihilează timpul! Hristos a înviat în trecut, înviază și în prezent, va învia și în viitor! Spunând aceasta, timpul alocat pentru partea mea de conferință îmi va permite să vorbesc atât cât vreau!
Nu, nu murim că așa „trebuie”! Din punctul meu de vedere, nici nu există moarte, ci un eveniment al vieții spirituale. Atât! Mergem la Dumnezeu ca să ne luam răsplata faptelor noastre!
Au mai rămas câteva săptămâni până la Înviere! Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să miluiască sufletele noastre!
(Bogdan Răileanu)
Grăuntele de muștar, aluatul și poarta cea strâmtă
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro