„Românii de pretutindeni o iubesc foarte mult pe Sfânta Cuvioasă Parascheva” – IPS Iosif

Reflecții

„Românii de pretutindeni o iubesc foarte mult pe Sfânta Cuvioasă Parascheva” – IPS Iosif

    • „Românii de pretutindeni o iubesc foarte mult pe Sfânta Cuvioasă Parascheva” – IPS Iosif
      IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale / Foto: Bogdan Zamfirescu

      IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale / Foto: Bogdan Zamfirescu

    • „Românii de pretutindeni o iubesc foarte mult pe Sfânta Cuvioasă Parascheva” – IPS Iosif
      Credincios citind Acatistul Sfintei Parascheva / Foto: Oana Nechifor

      Credincios citind Acatistul Sfintei Parascheva / Foto: Oana Nechifor

Noi o iubim foarte mult pe Cuvioasa Parascheva. Nu reușim să venim des, dar cei care vin în pelerinaje, cei care vin acasă, cei care vin vara în vacanță și studenții, ne povestesc minunile pe care Cuvioasa le face sau le-a făcut cu ei.

Cuvioasa Parascheva ne ocrotește. Și încercăm – fără să reușim – să înțelegem care este taina ocrotirii Sfinților asupra parohiilor, asupra credincioșilor care le poartă numele? Și țin minte că, în anii trecuți, discutam noi între noi, profesorii, despre ocrotitori și am constatat că, în Biserica primară, anumiți sfinți aveau altare dedicate. Sigur, altarul este dedicat lui Dumnezeu, lui Hristos, dar avea ocrotitorul sfânt. Care era rolul sfântului ocrotitor? Și, săpând puțin în istorie, am ajuns la concluzia că acea comunitate era atât de impregnată de viața ocrotitorului, încât, unii aproape că se identificau cu acel ocrotitor și-l luau, în toate împrejurările vieții, ca fiind etalonul lor, exemplul lor.

Noi, la Paris, în anii 98, am înființat prima parohie după ce eu am devenit arhiepiscop – era o comunitate a studenților. Eu aveam 32 de ani, la Paris erau foarte mulți studenți, doctoranzi, masteranzi, care veniseră cu burse Erasmus și altele. Și, acei tineri, foarte spontan, s-au adunat în jurul meu și am făcut o comunitate care creștea dintr-o dată. Țin minte că la prima sărbătoare a Învierii din 98, când am văzut câtă lume a venit într-o curte mică, unde slujeam, nu mi-a venit să cred. Foarte mulți tineri. În al doilea an, ne-am mutat de acolo, am găsit alt loc, am slujit Paștile și sute de oameni au venit, sute de tineri. Și, pe cine am luat ocrotitor? Pe Cuvioasa Parascheva. 

De unde a venit ideea? De la credincioși. Cuvioasa Parascheva este atât de populară în rândul românilor de peste tot! La Paris nu erau doar din Moldova, erau din toată România și, cei care au venit cu propunerea erau chiar din București. Și, am luat-o ocrotitoare împreună cu ocrotitoarea Parisului, care este Sfânta Genoveva. O sfântă atât de importantă pentru creștinismul apusean, pentru creștinismul parizian din secolul IV și o sfântă ortodoxă a noastră, româncă, de la cumpăna dintre cele două milenii, să le punem pe amândouă ocrotitoare. Și, într-adevăr, s-a simțit. Chiar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care era Mitropolit la Iași pe vremea aceea, la un moment dat a venit la Paris – noi schimbasem locația la Cripta de la Saint Sulpice – a văzut și a zis: „Noi trebuie să vă dăm un veșmânt”. Și chiar ne-a donat vreo două icoane mari pentru catapeteasmă pentru această parohie care a primit-o ocrotitoare pe Cuvioasa Parascheva. 

Este foarte cunoscută și foarte iubită în Apus. Și-am constatat că mai aveam parohii în Italia, mai apoi în Franța, în Belgia, în Marea Britanie care au luat-o ca ocrotitoare pe Sfânta Parascheva. Și-am obținut încă vreo două veșminte de la Cuvioasa, pentru parohiile respective.

Deci, noi o iubim foarte mult pe Cuvioasa Parascheva. Nu reușim să venim des, dar cei care vin în pelerinaje, cei care vin acasă, cei care vin vara în vacanță și studenții, ne povestesc minunile pe care Cuvioasa le face sau le-au făcut cu ei.