Recomandarea medicului: doar două linguriţe de cafea pe zi!

Stil de viaţă

Recomandarea medicului: doar două linguriţe de cafea pe zi!

    • Recomandarea medicului: doar două linguriţe de cafea pe zi!
      Recomandarea medicului: doar două linguriţe de cafea pe zi!

      Recomandarea medicului: doar două linguriţe de cafea pe zi!

Cafeaua este o băutură cu un puternic efect antioxidant, dacă este consumată cu moderaţie. Însă, consumul zilnic în cantităţi ridicate poate provoca în timp boli cronice grave, cum sunt osteoporoza şi afecţiunile cardiace.

În materialul de faţă ne-am propus să evidenţiem efectele bune, dar şi cele mai puţin favorabile ale uneia dintre cele mai consumate băuturi din lume: cafeaua. După consumul unei singure ceşti ne simţim mai plini de energie, mai vioi. Orice om modern are pe biroul de lucru o cană de cafea, însă această cană este „vinovată“ de prea multe ţigări fumate, de caimacul, zahărul sau frişca ce nu pot să lipsească de la fiecare consumator.

Fiind prea fierbinte, prea amară sau prea dulce, servită pe stomacul gol şi acompaniată de ţigară, cafeaua poate duce la reactivarea unui ulcer sau a unei gastrite mai vechi, poate declanşa o colită cronică sau o diaree incomodă.

Persoanele în vârstă, ce suferă de osteoporoză gravă, sunt cele care de-a lungul anilor au consumat multă cafea. Nu rare sunt şi alergiile care produc mâncărimi ale pielii, ochilor sau agravarea crizelor de astm.

Cofeina este un stimulent binefăcător până la un punct, dar, consumată în exces, duce la tulburări cardiovasculare periculoase, aritmii, crize dureroase de inimă şi valori mari ale tensiunii arteriale.

Cofeina acţionează în special asupra sistemului nervos central, provocând agitaţie, nervozitate, insomnii şi dependenţă, aproape ca orice drog, obligând „victima“ să mărească cât mai mult „doza“. Întreruperea consumului dintr-un motiv oarecare, ca şi supradozarea dau un tablou clinic care impresionează anturajul, dar şi victima. Aceasta prezintă crize de tremurături, valuri de transpiraţie rece, paloare sau roşeaţă excesivă, ameţeli sau leşin, dureri mari de cap, toate acestea liniştindu-se după o cană mare de cafea neagră.

Plecând de la ideea că „ce este mult strică“, persoanele atente la sănătatea lor trebuie să folosească cantităţi de cafea râşnită cuprinse între doar o jumătate de linguriţă şi două linguriţe pe zi. Dacă nu există contraindicaţii din partea unui medic, se poate adăuga la cafeaua dumneavoastră cacao, cicoare, o linguriţă de coniac, rom sau frişcă, astfel încât doar cu o cantitate mică de cafea râşnită să obţineţi o aromă şi un gust deosebit şi variabil. De asemenea, servind cafeaua după masă, cu zahăr puţin, puteţi înlătura cu succes efectele nedorite sau puteţi face ca aceste efecte să fie cât mai scăzute.

Cea mai la îndemână modalitate de renunţare la cafea se poate exersa în weekend sau în zilele libere, când puteţi încerca să înlocuiţi cafeaua de dimineaţă cu un ceai chinezesc sau chiar, de ce nu, cu un ceai din plante medicinale.

Citește despre: