Despre efectele terapeutice ale mugurilor de plop

Stil de viaţă

Despre efectele terapeutice ale mugurilor de plop

    • Despre efectele terapeutice ale mugurilor de plop
      Despre efectele terapeutice ale mugurilor de plop

      Despre efectele terapeutice ale mugurilor de plop

Întâlnit frecvent pe marginea şoselelor, plopul este arborele care ne face verile mai răcoroase. Puţini ştiu însă că plopul nu este plantat doar în scopuri ornamentale şi că mugurii săi constituie remedii utilizate de sute de ani în farmacia verde.

Originar din Iran şi din Turcia, plopul a fost aclimatizat de către arabi în tot bazinul Mării Mediterane. Astăzi arborele, cu multiplele sale varietăţi, creşte pe toate continentele. În România ocupă un areal foarte vast, de la câmpie, dealuri şi coline joase până în zonele submontane, la altitudini de 1.800 metri. Este frecvent întâlnit în păduri, poieni umede, zăvoaie, depresiuni, luncile râurilor şi în Delta Dunării.

În medicina naturistă mugurii vegetativi ai plopului constituie remedii folosite de sute de ani. Pentru a putea fi utilizaţi cu succes în fitoterapie, este recomandat ca aceştia să fie recoltaţi în lunile martie-aprilie, când încep să se umfle, înainte ca frunzele să înceapă să crească. Apoi, aceştia trebuie uscaţi în strat subţire, în magazii uscate şi bine aerisite.

Foarte important de reţinut este şi faptul că răşina din muguri constituie o sursă vegetală de propolis, fiind cunoscută şi sub numele de “propolis vegetal”.

Cele mai bune efecte ale mugurilor de plop s-au constatat, de-a lungul timpului, în afecţiunile respiratorii, constituind unr eal ajutor pentru bolnavii de bronşită, astm bronşic, laringită, dureri de gât, gripă. În cazul acestor afecţiuni se recomandă tinctura din muguri (câte 50-100 picături pe o bucată de pâine, de 4 ori pe zi sau 4 linguriţe de tinctură combinate cu 4 linguri de miere, luând câte o linguriţă din oră în oră). Tratamentul are efecte de expectorant şi fluidizant al secreţiilor bronşice, antiviral, antiseptic şi stimulent imunitar.

Aceeaşi tinctură prezină efecte benefice şi în caz de reumatism, spondiloză anchilozantă şi sciatică, acţionând ca un puternic sedativ (în dureri) şi antiinflamator (în artroze), datorită prezenţei salicinei. Se utilizează câte 50 picături de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, într-o cură de 2-3 luni. “În afecţiunile digestive, tratamentele cu muguri sunt eficiente în ulcerul gastric, diaree, colite de fermentaţie şi de putrefacţie, helmintiază (infestare cu Giardia) şi anorexie (lipsa poftei de mâncare). Este eficientă tinctura din muguri (50-100 picături) cu care se imbibă bucăţele de pâine albă, uscată sau prăjită. De asemenea se consideră oportună o cură de 3 săptămâni cu pulbere din muguri uscaţi (câte 3–4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol)”, susţine prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie. Acesta consideră că cele mai bune efecte în tratamentul anumitor boli se obţin utilizând următoarele reţete de preparare a produselor:

 - infuzie dintr-o linguriţă muguri uscaţi la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi, având efecte expectorante (în astmul bronşic) şi diuretice, antiseptice (în inflamaţiile căilor urinare);

- tinctură din 25 grame muguri zdrobiţi care se macerează timp de 10 zile în 100 ml alcool 900; se iau câte 15 picături diluate în 50 ml apă, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de mese, contra bolilor respiratorii cu expectoraţii abundente, în afecţiunile vezicii urinare şi în hemoragiile interne;

- vin tonic din 100 grame muguri zdrobiţi care se macerează timp de 10 zile într-un litru de vin atreipahare pe zi, înainte de mese, tratamentul fiind recomandat în caz de tuberculoză pulmonară;

- sirop din 10 ml tinctură din muguri de plop, 20 ml tinctură de roiniţă şi 200 ml sirop din fructe; se consumă câte o lingură de 4-5 ori pe zi în terapia bronşitei cronice;

- infuzie concentrată din 200 grame muguri la 5 litri apă în clocot; se strecoară şi se toarnă în apa din cadă la temperatura de 370C pentru a face băi generale zilnice, în cure de trei săptămâni, cu rol în vindecarea rănilor provenite din arsuri sau se fac băi de şezut contra hemoroizilor şi a fisurilor anale;

- tinctură din 20 g muguri zdrobiţi, maceraţi timp de 8 zile în 100 ml alcool 700 pentru cataplasme sau frecţii antireumatice şi în dureri articulare sau musculare (artroze, nevralgii, miozite, contuzii, luxaţii, scrântituri).

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: