Condiția fizică a viitoarelor mame poate influența riscul de obezitate al noilor născuți

Viitoarele mame care practică o activitate fizică regulată în timpul sarcinii prezintă un risc mult mai mic să nască copii supraponderali. Specialiştii numesc această stare macrosomie fetală, caracterizată printr-o greutate de peste 4 kg la naştere, relatează passionsante.be.

În timpul naşterii sau imediat după pot apărea dificultăţi majore, cu riscuri pentru copil (leziuni, asfixie) şi pentru mamă (complicaţii la cezariană, hemoragie). Specialiştii recomandă viitoarelor mame să efectueze exerciţii de intensitate moderată pe toată perioada sarcinii (mers, nataţie, exerciţii uşoare de gimnastică, bicicletă de apartament) și, bineînțeles, cu avizul medicului curant.

Cercetători spanioli de la Universităţile din Madrid şi Granada arată la rândul lor că un program ceva mai intensiv previne clar riscul de macrosomie fetală. Ei au constat acest lucru după ce au observat câteva sute de femei însărcinate, nu prea amatoare de mişcare înainte de sarcină. Li s-a recomandat să participe la trei şedinţe de exerciţii pe săptămână (aerobic, pentru musculatură şi întinderi) de câte o oră fiecare, începând din a 12-a săptămână a sarcinii până la sfârşit.

Astfel, s-au redus semnificativ atât riscul de macrosomie, cât şi cel de naştere prin cezariană (este evidentă asocierea celor două), lucru care confirmă importanţa activităţii fizice în timpul sarcinii, sub supraveghere medicală.

Citește alte articole despre: studiu, sport, sarcină, nou născuți, obezitate

De la același autor

Ultimele din categorie