Despre dieta bolnavilor de litiază biliară

Regimul alimentar are un rol esenţial în prevenirea, instalarea şi combaterea procesului de formare a calculilor biliari, alimentaţia adecvată ajutând la limitarea litogenezei şi chiar la dizolvarea, treptată, a pietrelor formate.

Este recomandat ca bolnavii cu calculi biliari să urmeze un regim strict timp de câţiva ani, pentru a evita tendinţa de formare a noi pietre sau nisip. Regimul dietetic urmăreşte reducerea colesterolului pentru a diminua riscul precipitării în vezică. Se vor evita mesele copioase, mai indicate fiind crudităţile şi sucurile de legume, pe cât posibil neprelucrate prin fierbere (1-2 cepe pe zi, usturoi, salată verde, morcov, ţelină, tomate, pătrunjel, mărar, leuştean, conopidă, sfeclă roşie, hrean, dovlecei etc).

Bune rezultate dă cura de 6 săptămâni cu suc combinat de morcov, castraveţi, ridichi şi sfeclă roşie, în părţi egale, din care se bea câte un păhărel (100 ml), de trei ori pe zi, având acţiune directă în dizolvarea pietrelor din vezică. Sunt admise şi alte alimente: lapte acru amestecat cu tărâţe de grâu, lapte degresat, iaurt, brânză de vaci, caş, urdă, telemea desărată, supe de zarzavat cu orez, griş sau tăiţei, borşuri de legume, piure de cartofi, carne rasol de vită şi pui, peşte slab, untdelemn (neprăjit), paste făinoase, pâine albă, uscată sau prăjită.

Mulţi bolnavi au constatat efectele foarte bune ale tratamentului cu ulei de măsline sau floarea-soarelui (250 ml) în amestec cu suc de lămâie (250 ml stors de la circa 6 lămâi). Tratamentul începe seara la ora 20:00, când se bea un păhărel cu 50 ml ulei şi un păhărel cu 50 ml suc de lămâie, cu repetare de 4 ori la intervale de 15 minute. Meniuri recomandate:

Micul dejun:

- ceai hepatic, pâine prăjită, telemea de vaci desărată, margarină, gem;

- iaurt cu covrigi, salată de peşte.

Prânz:

- supă de pui cu fidea, rasol de pasăre cu piure;

- supă de legume cu găluşte, mâncare de fasole verde cu carne de pui;

- ciorbă de perişoare, ardei umpluţi cu carne de vită şi orez;

- ciobă  de cartofi, sărmăluţe în foi de viţă.

Ora 17:00:

- prăjitură cu căpşuni, pepene verde, struguri;

- lapte bătut, jeleuri din fructe.

Cină:

-spaghete cu brânză de vaci, iaurt cu pâine;

- cartofi gratinaţi cu caş, griş cu lapte;

- musaca cu macaroane, carne albă.

- piept de pasăre la grătar cu salată de sfeclă roşie.

Citește alte articole despre: bolnavi, litiază biliară, dietă

De la același autor

Ultimele din categorie