Trebuie să fim cinstitori ai Maicii Domnului

Cuvinte duhovnicești

Trebuie să fim cinstitori ai Maicii Domnului

    • iconostas Maica Domnului
      Trebuie să fim cinstitori ai Maicii Domnului / Foto: Ștefan Cojocariu

      Trebuie să fim cinstitori ai Maicii Domnului / Foto: Ștefan Cojocariu

Nici mamele noastre nu sunt femei ca toate femeile, ci sunt unice față de celelalte femei. Deci, Maica Domnului, dacă îngerul a spus: „Binecuvântată ești tu între femei”, nu mai avem noi alt cuvânt să spunem că Maica Domnului a fost o femeie ca toate femeile, pentru că nu a fost o femeie ca toate femeile.

Se zice că un copil își căuta mama. „Nu ați văzut pe mama?”– întreba copilul. Și cineva îi spune: „Mă copile, am văzut o femeie, a trecut adineaori pe aici”. Dar zice copilul: „Eu nu caut o femeie, eu o caut pe mama”. Nici mamele noastre nu sunt o femeie ca toate femeile, ci sunt unice față de celelalte femei. Deci, Maica Domnului, dacă îngerul a spus: „Binecuvântată ești tu între femei”, nu mai avem noi alt cuvânt să spunem că Maica Domnului a fost o femeie ca toate femeile, pentru că nu a fost o femeie ca toate femeile.

Înainte cu mai mulți ani, știu eu, vreo șapte, am citit o carte intitulată Faceți ceea ce vă va spune El (cuvinte spuse de Maica Domnului la Nunta din Cana Galileii). Autorul acestei cărți pune o problemă pe care mi-am pus-o și eu cu mai mult timp în urmă: că oamenii de astăzi sunt mai puțin cinstitori ai Maicii Domnului și se întreba din ce cauză. Și răspunsul, care mi-a plăcut foarte mult, era acesta: „Creștinismul nostru este un creștinism de idei”, fiți atenți ce frumos urmează, „și ideile n-au mamă”.

Dacă Îl avem pe Domnul Hristos în cinstea cuvenită, dacă pentru noi Domnul Hristos este o realitate, nu putem să nu fim cinstitori și ai Maicii Lui. Iar dacă pentru noi Domnul Hristos este o idee, n-avem atunci pentru ce să-I cinstim mama, pentru că ideile n-au mamă. Extraordinar de frumos prezentată chestiunea!

(Arhimandritul Teofil Părăian, Veniți de luați bucurie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001, pp. 85-86)