Catedrala arhiepiscopală din Galați, cu hramul „Sfântul Andrei și Sfântul Nicolae”, a fost construită între anii 1906-1917 și este un simbol al orașului.
Piatra de temelie a Catedralei arhiepiscopale din Galați a fost așezată la 27 aprilie 1906, de către prințul Ferdinand și regina Maria, alături de episcopul Dunării de Jos de atunci, Pimen Georgescu, viitorul mitropolit al Moldovei. Construcția a durat până în anul 1917.
Cu o lungimea exterioară de 37 de metri și înălțimea de 42,5 metri, catedrala a fost realizată după planurile arhitecților Petre Antonescu și Ștefan Burcuș. Construcţia se detaşează în planul arhitectural gălăţean, fiind concepută în stil muntenesc, cu o singură cupolă, fără abside laterale.
După prăbuşirea turlei centrale la cutremurul din 1940, în anul următor a început restaurarea catedralei după un proiect al arhitectului Stavru Cosifide si al inginerului E. Satâru, iar executarea lucrărilor a fost coordonată de arhitectul Eugen Chefeneux. Pictura a fost refăcută de Niculina Dona. Biserica a fost resfințită la 7 iulie 1957.
O nouă restaurare a devenit necesară în urma cutremurul din 1977, dar mai ales după ridicarea pânzei freatice în zonă. Lucrările au constat în consolidarea clădirii, dar şi restaurarea picturii.
Catedrala a fost resfințită în anul 2006, la împlinirea a o sută de ani de la punerea pietrei de temelie și la zece ani de la aducerea, pentru prima oară în România, a moaștelor Sfântului Apostol Andrei.
Date de contact
Adresă: Strada Domneasca Nr. 104, Galați, 800201, România
Telefon: +4 0236 460 014

Despre Pr. Silviu Cluci
Părintele Silviu Cluci este absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (licență și masterat, 2011). ...