Viața Sfântului Mucenic Teoharie
În anul 1923, mâna dreaptă a Sfântului Teoharie a fost adusă la Tesalonic și a fost așezată în Biserica „Sfânta Ecaterina”, unde se află și astăzi.
În anul 1740, guvernatorul Asiei Mici a emis un decret prin care tinerii creștinii de parte bărbătească ar trebui să fie plasați în lagăre de concentrare. Printre ei se număra și Teoharie, un tânăr grec din Capadocia, rămas orfan la o vârstă fragedă. Într-o zi, Teoharie a fost zărit în tabără de guvernatorul din Nevșehir din Capadocia, care l-a plăcut și l-a adus acasă să-i îngrijească animalele.
Frumusețea lui Teoharie l-a determinat pe guvernator ca acesta să devină ginerele său, îndemnându-l pe tânărul creștin să treacă la islam. Însă Teoharie a răspuns curajos: „Stăpânul meu, m-am născut creștin și nu pot renunța la credința Mântuitorului meu și a părinților mei”. Guvernatorul a considerat răspunsul ca fiind unul ofensator și l-a amenințat cu tortura, apoi l-a condamnat la moarte prin înfometare.
Teoharie a mers la biserică să se spovedească și să se împărtășească cu Sfintele Tainele, apoi s-a întors la stăpânul său. Când din nou și-a mărturisit credința, a fost aruncat în închisoare fără mâncare pentru mai multe zile. El se hrănea însă cu rugăciune și se mulțumea din când în când cu puțină apă. Guvernatorul și-a repetat oferta ca tânărul să se căsătorească cu fiica sa, însă și de data asta Teoharie a refuzat ferm. Într-un final, după chinuri înfricoșătoare, l-au scos din oraș, unde a fost ucis cu pietre și apoi spânzurat de un plop, pe 20 august 1740.
În anul 1923, mâna dreaptă a Sfântului Teoharie a fost adusă la Tesalonic și a fost așezată în Biserica „Sfânta Ecaterina”, unde se află și astăzi.
Sfântul Mucenic Teoharie este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 20 august.
Sfântul Maxim Mărturisitorul ‒ drumul spre sfințenie
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro