Biologul Dmitriy Gosse, despre crinii Maicii Domnului: „Fenomenul este necunoscut științei”

Documentar

Biologul Dmitriy Gosse, despre crinii Maicii Domnului: „Fenomenul este necunoscut științei”

Anual, în mai multe biserici din Grecia, credincioșii sunt martorii unei minuni: crinii uscaţi, așezați la icoanele Maicii Domnului, reînfloresc în chip minunat.

Nu doar în satul Pastra, ci și în insula Kefalonia, în Lipsos (Arhipelagul celor 12 insule) sau în satul Apikia din insula Andros, minunea înfloririi crinilor uscați se repetă an de an. În timpul verii, din cauza căldurii, florile se usucă, așa cum este firesc, însă când se apropie praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august), crinii înmuguresc şi înfloresc, cu toate că tulpina rămâne uscată şi zbârcită.

„În luna aprilie aşezăm crini înaintea icoanei. Cum este şi firesc, ei se usucă cu totul, dar în chip cu totul inexplicabil, încep să îmbobocească în luna iulie, iar la nouă zile după Adormirea Maicii Domnului înfloresc. Pentru noi, ziua aceasta este vestitoare de bucurie”, mărturisea un locuitor din Lipsos.

Însă, această minune nu se petrece doar în spațiul elen, ci și mai aproape de noi. În Basarabia istorică, spațiu care aparține astăzi Ucrainei, există o localitate numită Culevcea, reședință a comunei cu același nume din raionul Sărata, regiunea Odesa. Aici, minunea înfloririi crinilor s-a petrecut pentru prima oară în anul 2007, de Praznicul Sfintei Treimi. Minunea din Kefalonia, se repeta, acum, într-un sat din Ucraina, iar mii de pelerini au început să sosească aici, pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

Vestea s-a răspândit în scurt timp, stârnind curiozitatea mai multor specialiști. O echipă de botaniști din Odesa si Kiev au analizat cu atenție icoana Maicii Domnului, precum și crinii așezați lângă ea, afirmând mai apoi că, din punct de vedere științific, nu există o explicație clară în legătură cu acest fenomen.

Însă, unii enoriași au considerat superficiale primele analize și au trimis un fir de crin la Grădina Botanică din Moscova. În urma unor cercetări mai amănunțite, Dmitriy Gosse, profesor și doctor în științe biologice, a concluzionat: „O floare nu poate rezista timp îndelungat în absența apei și a substanțelor nutritive, care sunt acumulate în bulb. După cum este natural, ele se usucă. Fenomenul prin care dintr-o tulpină uscată cresc lăstari tineri și muguri este necunoscut științei”.

Dincolo de explicațiile științifice, de ipoteze și teorii, cert este că înflorirea crinilor uscați nu poate fi considerată decât o minune a lui Dumnezeu, un fapt care încalcă legile minţii şi ale firii și o dovadă vie a harului mântuitor și sfințitor care lucrează în Biserică.

Pe de altă parte, trebuie să știm că Dumnezeu este premisa oricărei minuni, iar nu invers. El nu săvârșește minuni în viața celor care le văd doar ca pe nişte semne (Matei 12, 39), însă nu se sfiește să îi ajute pe cei care cred cu adevărat în El. „Credinţa ta te-a mântuit”, îi spune Iisus femeii bolnave (Marcu 5, 34), iar tatălui: „De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede. Şi îndată strigând tatăl copilului a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele!” (Marcu 9, 23-24).

Vă mai recomandăm să citiți și: