Cinstitul cap al Sfântului Partenie al Lampsacului

Locuri de pelerinaj

Cinstitul cap al Sfântului Partenie al Lampsacului

    • Cinstitul cap al Sfântului Partenie al Lampsacului
      Cinstitul cap al Sfântului Partenie al Lampsacului

      Cinstitul cap al Sfântului Partenie al Lampsacului

Mănăstirea Makrimallis din Insula Evia, Grecia, păstrează cu mare cinste o parte din Cinstitul Cap al Sfântului Partenie al Lampsacului, cunoscut pentru vindecările de cancer și alte boli incurabile, precum și pentru izgonirile demonilor.

Sfântul Partenie s-a născut în Melitopoli, în secolul al IV-lea. Era fiul unui diacon și a crescut ascultând cuvintele Sfintei Scripturi. El s-a sălășluit pe lângă un lac în care pescuia. Peștele îl vindea, iar banii îi împărțea săracilor. Pentru că avea o viață curată, Domnul l-a înzestrat cu darul izgonirii demonilor. După ce a tăinuit o vreme acest lucru, la vârsta de 18 ani a fost aflat și chemat de episcopul Filip și, după ce a învățat carte, a fost hirotonit preot, chiar dacă nu dorea acest lucru.

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu a fost ales episcop al Lampsacului. El a curățat orașul de păgânism, a închis templele idolești, a zidit multe biserici și a întărit oamenii în credință. Cu rugăciunea vindeca pe mulți de bolile lor și avea putere mare asupra duhurilor necurate.

La trecerea la Domnul, Sfântul Partenie a fost înmormântat într-un paraclis pe care îl zidise lângă Catedrala din Lampsac. A continuat să facă minuni și după aceea.

La Mănăstirea Maicii Domnului „Makrimallis” din Insula Evia, Grecia, se află cea mai mare parte a capului Sfântului Partenie, ce răspândește bună mireasmă. Mulțime de închinători s-au vindecat în chip minunat după închinarea la moaștele Sfântului Partenie și dau mărturie despre puterea deosebită a Sfântului Partenie al Lapsacului de a vindeca groaznica boală a cancerului.

Cealaltă parte din capul Sfântului Partenie, Episcopul Lampsacului, se află la Mănăstirea Esfigmenu din Sfântul Munte Athos.

La Mănăstirea Sfântului Nou-Mucenic Nicolae din Insula Andros – Grecia se află o parte din mâna dreaptă a Sfântului Partenie. Alte părți din moaștele Sfântului Partenie se păstrează la Mănăstirea Mega Spileo din Peloponez și la Mănăstirea Constamonitu din Athos.

Citește despre: