Cinstitul cap al Sfântului Partenie al Lampsacului
Mănăstirea Makrimallis din Insula Evia, Grecia, păstrează cu mare cinste o parte din Cinstitul Cap al Sfântului Partenie al Lampsacului, cunoscut pentru vindecările de cancer și alte boli incurabile, precum și pentru izgonirile demonilor.
Sfântul Partenie s-a născut în Melitopoli, în secolul al IV-lea. Era fiul unui diacon și a crescut ascultând cuvintele Sfintei Scripturi. El s-a sălășluit pe lângă un lac în care pescuia. Peștele îl vindea, iar banii îi împărțea săracilor. Pentru că avea o viață curată, Domnul l-a înzestrat cu darul izgonirii demonilor. După ce a tăinuit o vreme acest lucru, la vârsta de 18 ani a fost aflat și chemat de episcopul Filip și, după ce a învățat carte, a fost hirotonit preot, chiar dacă nu dorea acest lucru.
Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu a fost ales episcop al Lampsacului. El a curățat orașul de păgânism, a închis templele idolești, a zidit multe biserici și a întărit oamenii în credință. Cu rugăciunea vindeca pe mulți de bolile lor și avea putere mare asupra duhurilor necurate.
La trecerea la Domnul, Sfântul Partenie a fost înmormântat într-un paraclis pe care îl zidise lângă Catedrala din Lampsac. A continuat să facă minuni și după aceea.
La Mănăstirea Maicii Domnului „Makrimallis” din Insula Evia, Grecia, se află cea mai mare parte a capului Sfântului Partenie, ce răspândește bună mireasmă. Mulțime de închinători s-au vindecat în chip minunat după închinarea la moaștele Sfântului Partenie și dau mărturie despre puterea deosebită a Sfântului Partenie al Lapsacului de a vindeca groaznica boală a cancerului.
Cealaltă parte din capul Sfântului Partenie, Episcopul Lampsacului, se află la Mănăstirea Esfigmenu din Sfântul Munte Athos.
La Mănăstirea Sfântului Nou-Mucenic Nicolae din Insula Andros – Grecia se află o parte din mâna dreaptă a Sfântului Partenie. Alte părți din moaștele Sfântului Partenie se păstrează la Mănăstirea Mega Spileo din Peloponez și la Mănăstirea Constamonitu din Athos.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro