Odoarele Mănăstirii Esfigmenu
În Mănăstirea Esfigmenu se păstrează o parte din buretele de la Răstignirea Domnului, o parte din Veșmântul Maicii Domnului și sânge de la Sfântul Ioan Botezătorul.
Printre odoarele Esfigmenului se numără părți din Sfintele Moaște ale Sfintei Maria Magdalena (talpa stângă), ale Sfântului Antonie de Veria, ale Sfântului Grigorie Palama, ale Sfântului Anastasie Persul, precum și capul Sfântului Iacov al lui Alfeu și o parte din capul Sfântului Partenie, Episcopul Lampsacului, izbăvitorul de cancer. Aici se mai află gamba Sfântului Noului Mucenic Agatanghel, apoi părticele de la Sfântul Mucenic Mercurie, Sfântul Haralambie și mulți alții.
În naosul katholikonului se află Icoana Maicii Domnului „Trandafirul neveștejit”, așa-numita „Cruce a Pulheriei”, precum și o Icoană bizantină în mozaic (secolul al XIV-lea) care îl reprezintă pe Hristos în întregime, binecuvântând cu mâna dreaptă, iar în stânga ținând Evanghelia.
În schevofilachion se păstrează veșminte brodate în fir de aur, cruci, evanghelii, sfinte vase, o parte din cortul lui Napoleon și steagul Revoluției de la 1821, pe care l-au înălțat Emanuil Pappas și egumenul Eftimie.
În bibliotecă se păstrează în jur de 400 de manuscrise, dintre care 75 pe pergament. Deosebit de valoroase sunt un Minologhion din secolul al XI-lea, o Evanghelie din secolul al XI-lea și hrisovul împărătesei Maro (1424), cu reprezentări ale familiei domnitorului sârb Brancovici.
Chilia „Înălțarea Domnului” Koukounaria – Kareia, Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro