Ce se întâmplă cu cel care nu se roagă?

Cel care nu se roagă n-are nicio putere în lupta cu ispitele vieţii. El este ca un ostaş fără armă, ca o pasăre fără aripi, ca o trestie care se clatină încotro bate vântul, numai către Dumnezeu nu se pleacă să-L întrebe şi să-I slujească. 

Sunt mulţi oameni care nu se roagă. Socotesc netrebnică această practică a vieţii creştineşti şi omeneşti.

Cel care nu se roagă este foarte uşor poticnit şi cade în ispită şi în păcate, neavând nicio legătură cu Dumnezeu. Cel care nu se roagă n-are nicio putere în lupta cu ispitele vieţii. El este ca un ostaş fără armă, ca o pasăre fără aripi, ca o trestie care se clatină încotro bate vântul, numai către Dumnezeu nu se pleacă să-L întrebe şi să-I slujească. Este ca un peşte pe uscat, ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Sfântul Ambrozie al Mediolanului, zice: „Cel care nu se roagă zace în împărăţia materiei, nu este scris în cartea vieţii din ceruri şi nu are loc în Împărăţia lui Dumnezeu”. La judecata lui Dumnezeu nu scapă nimeni. Li se va spune: „Nu te cunosc pe tine!” Şi e vai de cel ce va primi acest răspuns.

(Arhim. Ioanichie Bălan,  Ne  vorbeşte  Părintele  Sofian (Boghiu), vol. I, Editura Episcopiei Romanului, 1997, pp. 43-44)

De la același autor

Ultimele din categorie