De ce Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este zugrăvită, uneori, alături de Sfântul Cuvios Alexie?

Iconografie

De ce Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este zugrăvită, uneori, alături de Sfântul Cuvios Alexie?

Țarul Alexie și soția sa, Maria, au plătit pentru zugrăvirea unei icoane cu sfinții ocrotitori ai familiei lor: Sfântul Alexie, omul lui Dumnezeu, și Sfânta Maria Egipteanca. 

Icoana praznicală în care Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este zugrăvită alături de Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu, a apărut în Rusia, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Acești doi sfinți erau ocrotitori ai țarului Alexei Mihailovici și ai soției sale, Maria Miloslavskaia.

Cultul Sfintei Maria Egipteanca s-a dezvoltat în timpul vieții țarinei care a zidit în Moscova, pe strada Sretenski, o biserică închinată sfintei. Pe 1 aprilie 1648 biserica a fost târnosită și închinată Mănăstirii Sretenski. Slujba a fost săvârșită de un sobor de mitropoliți, în frunte cu Patriarhul Ioasaf al II-lea.

Între anii 1651 și 1652, țarul Alexie și soția sa, Maria, au plătit pentru zugrăvirea unei icoane cu sfinții ocrotitori ai familiei lor: Sfântul Alexie, omul lui Dumnezeu, și Sfânta Maria Egipteanca. Aceștia au donat icoana Mănăstirii Sretenski, unde a fost așezată spre închinare pe iconostasul bisericii.

Au apărut, mai apoi, după același model, și alte icoane care îi înfățișează împreună pe Sfântul Alexie și Sfânta Maria Egipteanca.