Cea mai bună moştenire pe care părinţii o pot lăsa copiilor este evlavia lor

Când copiii îi văd pe părinţii lor că au dragoste între ei, că se respectă unul pe altul, că se poartă cu bună cuviinţă, că se roagă, atunci ei le întipăresc pe acestea în sufletul lor. De aceea spun, cea mai bună moştenire pe care părinţii o pot lăsa copiilor lor este evlavia lor.

Şi văd cât de mult îi ajută pe copii exemplul bun al părinţilor. Au venit la mine două fetiţe − una să fi avut vreo trei ani, iar cealaltă patru − cu părinţii lor, care erau foarte evlavioşi. Cât de mult m-am bucurat de ei! Erau ca nişte îngeraşi. Stăteau pe scaun şi-şi acopereau genunchii cu rochiţele lor. Aveau o sfială, un respect... Şi toate acestea proveneau din comportamentul părinţilor. Când copiii îi văd pe părinţii lor că au dragoste între ei, că se respectă unul pe altul, că se poartă cu bună cuviinţă, că se roagă și așa mai departe, atunci ei le întipăresc pe acestea în sufletul lor. De aceea spun, cea mai bună moştenire pe care părinţii o pot lăsa copiilor lor este evlavia lor. 

(Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Viața de familie, traducere din limba greacă de Ieroschimonah Ştefan Nuţescu, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 102)

De la același autor

Ultimele din categorie